Mielipide | Kiusaamiseen puuttuminen vaatii aktiivisia toimia kaikilta aikuisilta

Kouluyhteisön pahoinvointiin tulee puuttua matalalla kynnyksellä ja laaja-alaisella yhteistyöllä, kirjoittaja toteaa.

Kytöpuiston koulussa välitunnilla tapahtunut väkivallanteko puhuttaa ja järkyttää (VS 21.9.). Onneksi tapaus on viranomaisten käsittelyssä ja uhrin tulee saada kaikki tarvitsemansa apu ja tuki selviytyäkseen kokemuksistaan.

Mutta kun kouluyhteisössä tapahtuu toistuvasti kiusaamista ja väkivaltaakin, on monilla aikuisilla peiliin katsomisen paikka. On myös tärkeää tunnistaa ja tunnustaa tilanteen vakavuus. Koulukiusaaminen kuulostaa helposti lasten harmittomalta nahistelulta, mutta sitä esiintyy monin eri tavoin ja se voi näin ollen täyttää jopa usean eri rikoksen tunnusmerkit.

Ja lievimmilläänkin kiusaaminen voi aiheuttaa uhrille sekä henkisiä että fyysisiä seurauksia ja on usein viesti myös tekijän pahoinvoinnista. Kouluyhteisön ongelmat heijastuvat myös asuinalueen turvallisuuteen ja viihtyisyyteen. Lisäksi kiusaamisen seurauksena kärsivä tai syrjäytyvä lapsi tulee yhteiskunnallekin kalliiksi.

Siksi kouluyhteisön pahoinvointiin tulee puuttua matalalla kynnyksellä ja laaja-alaisella yhteistyöllä. Kaveri- ja tunnetaitoihin tulee panostaa ja vanhemmat kannattaa ottaa mukaan esimerkiksi koulun yhteisen hyvinvointiryhmän jäseneksi.

Tarvittaessa tukea löytyy myös kolmannen sektorin toimijoilta. Aikuisilla on vastuu ja on oltava myös rohkeus tunnustaa kouluyhteisön ongelma, jotta muutos on mahdollinen.

Ja jotta lapset uskaltavat kertoa kipeistäkin kokemuksistaan, on heillä oltava luottamus, että heidän tunteitaan ei vähätellä vaan he tulevat aidosti kuulluksi.

Monikulttuurisessa koulussa tulee myös varmistaa, että kaikilla perheillä on mahdollisuus osallistua kodin ja koulun väliseen yhteistyöhön ja myös aktiivisesti rohkaista kaikkia vanhempia osallisuuteen.

Tärkeintä on muistaa, että lasten hyvinvointi niin kouluissa kuin vapaa-ajalla on heidän oikeutensa ja jokaisen aikuisen velvollisuus. Ja tämän toteutuminen vaatii tekoja ja välittämistä meiltä kaikilta aikuisilta.

Annukka Majanto

opetuslautakunnan jäsen

varavaltuutettu (vihr.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut