Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Digiloikkaan on pystytty, mutta koulukiusaamiseen ei löydy ratkaisua – "Jokainen tapaus on liikaa"

Koulukiusaamiseen tulee puuttua saman tien. Jokainen kiusaamistapaus on liikaa, kirjoittaja muistuttaa.

Kouluympäristön tulisi olla nuorelle inspiroiva paikka kasvaa ja oppia. Opetuksen taso Suomessa on maailman parhaimmistoa.

Muuttuvan maailman mukana myös opetusmetodit ovat ottaneet digiloikan. Yksi asia, jota ei vieläkään ole saatu ratkaistua, on koulukiusaaminen.

Koulukiusaamista on kaikki se, mikä tahallisesti vahingoittaa toisen oppimista ja viihtyvyyttä koulussa, oli se sitten omaisuuden heittelyä ja piilottamista, tönimistä, nimittelyä, uhkaamista tai väkivaltaa.

Kaikkea ei voi laittaa kiusaamisen piikkiin, vaan kyseessä voi olla rikos, joka voi jatkua myös kouluajan päätyttyä vapaa-ajallakin tai nettikiusaamisen muodossa.

Kiusaaminen voi vaikuttaa kiusatun tulevaisuuteen aiheuttaen oppisen vaikeuksia ja pelkoa tulla kouluun tai mennä harrastukseen.

Koulukiusaamiseen tulee puuttua saman tien. Jokainen kiusaamistapaus on liikaa.

Uhrin kokemuksia ei saisi vähätellä puhumalla kiusaamisesta “leikkinä” tai jättämällä huomioimatta, kun nuori kertoo joutuneeksi kiusatuksi koulussa.

Toimitavat eroavat kouluissa paljon. Kiusatun auttamisen lisäksi myös kiusaajan juurisyitä tulisi tutkia ja mahdollisesti tuoda avuksi moniammatillista osaamista esimerkiksi sosiaalitoimen ja lastensuojelun yhteistyönä. Monesti ratkaisuna ehdotetaan luokan tai koulun vaihtamista vain kiusatulle.

Koulukiusaaminen on henkistä ja fyysistä väkivaltaa. Koulukiusaamiselle tulee olla nollatoleranssi. Yhdenkään lapsen tai nuoren ei tulisi joutua koulukiusaamisen uhriksi.

Sosiaalisessa mediassa levinnyt julkaisu Vantaan Kytöpuiston koulun väkivaltatapauksesta on rajua luettavaa, jossa 11-vuotias koululainen oli pahoinpidelty tajuttomaksi välitunnilla, jota valvoi Facebook-julkaisun mukaan kahdeksan välituntivalvojaa.

Kaupunki on ottanut asian selvityksen alle ja rikosilmoitus on tehty. Kiusaaminen ei saa jatkua. Kytöpuiston koulukiusaamistapaus opettaa meille, kuinka välinpitämättömiä kouluissa ollaan. Välinpitämättömyys voi johtaa myös nuoren elämän hankaloittamiseen. Sellaiseen ei meillä ole varaa.

Gurmann Saini

vihreä vaikuttaja Vantaalta