Pääkirjoitus: Kuinka paljon voidaan leikata, jotta säästöt eivät kurita liikaa?

Mistä Vantaalla säästetään lähivuosina, jotta kaupungin talous saadaan tasapainoisemmaksi?

Kaupunginvaltuutetuista koottu Tuottavuus- ja kasvuohjelmatoimikunta katsoo vuoteen 2023, johon mennessä Vantaan talous olisi saatava paremmalle kurssille.

Selvää on, että valtion kunnille ohjaama tuki ei yksin riitä paikkaamaan koronan jättämiä aukkoja.

Marraskuussa valtuutetut päättävät siitä, mihin toimialojen leikkaukset kohdistuvat. Eri alojen virkamiehiltä löytyy isoja ja pieniä säästöehdotuksia.

Kaupunki saisi lisää tuloja muun muassa siitä, että kiinteistöveroa korotettaisiin. Toteutuessaan kiinteistöveron korotus toisi kaupungin kassaan 21 miljoonan euron lisätulot ensi vuonna. Yksittäinen omakotiasuja joutuisi maksamaan 100–200 euroa vuodessa aiempaa enemmän.

Talouden tasapainottamiseksi on tehtävä myös säästöjä ja niitä on kartoitettu laajalla rintamalla toimialoittain.

Leikkaukset ovat välttämättömiä, mutta siinä, mistä leikataan, on oltava tarkkana. Kuinka paljon ja millä tavalla esimerkiksi kasvatuksen ja oppimisen toimialalta voidaan leikata, jotta toiminta ei kärsi liikaa?

Kouluväkivaltakeskustelu tältä viikolta osoittaa, että niin päiväkodeissa kuin kouluissakin on monenlaista tuen tarvetta ja siihen kaupungin on oltava valmis satsaamaan.

Lisäksi Vantaan varhaiskasvatusikäisten määrä kasvaa arvion mukaan vuoteen 2030 mennessä niin, että kaupunkiin tulisi rakentaa 17 uutta päiväkotia lisää.

Näihin, ja moniin muihinkin investointeihin olisi tulevaisuudessa löydyttävä rahaa.

Haastavan taloustilanteesta tekee se, että koronaepidemian loppua ei ole näkyvissä. Sen vaikutukset näkyvät Suomen ja Vantaan taloudessa vielä pitkään. Aika näyttää, kuinka rajusta muutoksesta on kyse ja miten Vantaa siitä toipuu.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut