Mielipide: | Autottomuus pitäisi suunnitella arjen sujuvuutta romuttamatta – Myyrmäki on ikäautoilijoille epämieluisa paikka

Ihmisten arjen tekeminen vaikeaksi ei ole kuntalain tavoite, kirjoittaja toteaa.

Pysäköintipaikan varsinainen tarkoitus ei ole, että siinä pidetään tovi autoa. Yhtä lailla auto ei ole pysäköintipaikkaa varten. Molempien tarkoitus on palvella ihmisten sujuvaa arkea. Tällä hetkellä Myyrmäessä näin ei ole.

Monimutkaisella aloituksella haluan kertoa, että autottomuuden edistäminen ei ole vain autojen vähentämistä liikenteestä, vaan se voi olla pahimmillaan ihmisten sujuvan arjen heikentämistä.

Suunnittelijoiden pitää nähdä kokonaisuuksia, ei yksittäisiä pysäköintipaikkoja ja yksittäisten autojen sijasta ihmisten liikkumisen kokonaistarpeita.

Joillekin autottomuus on ihana mielikuva, toisten liikkumisen se tekee hankalaksi. Nykyään Vantaalla rakennetaan asuntoja ja kortteleita ilman pysäköintipaikkoja. Ihmisten arki tehdään vaikeaksi. Se ei ole kuntalain tavoite.

Autottomuus saattaa palvella kaupunkilaisten sujuvaa arkea hyvällä seutusuunnittelulla. Silloin on turvattu kaikki liikkumisen mahdollisuudet, myös henkilöauton käyttö.

Ensin luodaan mahdollisuudet ja vasta sitten puretaan entistä. Myyrmäessä (ja Tikkurilassa) poistetaan autoilu, mutta ei luoda korvaavia mahdollisuuksia.

Myyrmäessä Paalutorin pysäköintipaikka on asuinrakentamisen vuoksi kokonaan suljettu. Satojen pysäköintipaikkojen yhtäkkinen häviäminen tekee monien elämisen todella hankalaksi. Väliaikaisia korvaavia ratkaisuja ei ole järjestetty.

Maanteitä rakennettaessa toimitaan toisin. Rakennetaan oheisteitä, jotta liikkuminen jatkuisi.

Yksityinen Isomyyrin parkkitalo poisti yhtä aikaa Paalutorin häviämisen kanssa kolmen tunnin maksuttomat pysäköintipaikat. Osa Isomyyrin asiakkaista siirtyi Myyrmanniin, jonka pysäköintialueen paikoista osa on maksuttomia.

Myyrmäen keskustassa on enää kolmekymmentä maksutonta (3 h) pysäköintipaikkaa. Ne sijaitsevat Liesikujan parkkialueen alkupäässä. Loput Liesikujan paikat ovat maksullisia. Autoa käyttäville henkilöille Myyrmäen maksuttomat palvelut ja harrastukset eivät ole enää pysäköintimaksun vuoksi maksuttomia.

Ikäautoilijoille Myyrmäki on epämieluisa paikka. Siellä on kuitenkin pakko asioida monien siellä sijaitsevien palvelujen vuoksi. Käynti Myyrmäen uimahallilla on tullut tuskastuttavan hankalaksi. Uimahallin edustalla ei autopaikkoja ole.

Vähänkin edempää saapuvalle heikkojalkaiselle kolmenkaan tunnin maksullinen autopaikka ei aina riitä. Pitää ajella useita reissuja, jotta ehtii käydä uimassa, fysikaalisessa hoidossa, bocciaa pelaamassa, monitoimitila Arkissa tai muussa harrastusryhmässä, jutustelemassa ystävien kanssa Myyrmannin kahvilassa, syömässä seisovasta pöydästä...

Suunnittelijan tehtävä on vaativa, meitä kaupunkilaisia kun on kovin moneksi. Hyvä arki koostuu monista palikoista. Yksi niistä on toimivat autojen pysäköintipaikat.

Jussi Särkelä

puheenjohtaja

Martinlaakson sosialidemokraatit ry

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut