Mielipide: Kilpailu poistaisi tehottomia ja vanhanaikaisia rakenteita julkisesta sosiaali- ja terveydenhuollosta

Kirjoittajan mielestä sote-uudistukseen pitäisi nyt saada vauhtia. Katja Juurikko

Kirjoittajan mielestä poteroiden kaivamisen ja rahoitusmallista kiistelyn sijaan pitäisi sote-uudistuksen edistämiseksi miettiä, miten kalliita ja tehottomia rakenteita ylläpitäviin asioihin pystytään puuttumaan.

Vantaan Sanomissa kerrottiin Vantaan valtuuston riitelystä sote-uudistukseen liittyvän lausunnon sisällöstä. Sote-uudistuksen hidas eteneminen vaikuttaa terveydenhuollon toimintaan negatiivisesti.

Poteroiden kaivaminen kuntamallin ja maakuntamallin välillä ei edistä sosiaali- ja terveydenhuollon kipeästi kaipaamaa uudistumista. Juhlavien tavoitteiden saavuttaminen on edelleen yhtä kaukana kuin viisi vuotta sitten edellisen hallituksen aloittaessa.

Suurin ongelma nykyisessäkin sote-mallissa on kilpailun tyrehdyttäminen eri terveydenhuollon palvelujen välillä. Julkinen sosiaali- ja terveydenhuolto on täynnä tehottomia ja vanhanaikaisia rakenteita. Nämä rakenteet on taklattu yksityisellä palvelusektorilla kilpailun tuomalla paineella, mutta julkiseen terveydenhuoltoon näitä rakenteita ei ole saatu siirrettyä.

Sen vuoksi myös julkisten toimijoiden välinen kilpailu hoidon saavutettavuuden, hoidon laadun ja kustannusvaikuttavuuden kautta, olisi suoraan potilaita ja samalla kunnan sekä maakunnan taloutta hyödyttävää.

Sosiaali- ja perusterveydenhuollon palveluiden kehittäminen saavutettavaksi ja hoidon vaikuttavuuden seuraaminen vähentäisi myös erikoissairaanhoidon painetta. Sen sijaan, että Suomessa riidellään kuntien epäoikeudenmukaisesta kohtelusta sote-uudistuksen rahoitusmallin myötä, tulisi pohtia, mitkä tekijät nykyisessä julkisessa sosiaali- ja terveydenhuollossa ylläpitävät kalliita ja tehottomia rakenteita ja, millä tavoin näihin asioihin voidaan puuttua.

On hyvä muistaa, että nykyisessäkin mallissa on lukuisia taloudellisia riskejä, joihin kunnalla on hyvin vähän mahdollisuuksia varautua. Sairaanhoitopiirien vastuulla on palvelujen tuottaminen, mutta kuinka tehokkaita ja vastuullisia nykyisetkään rahoitusmallit ovat?

Terveydenhuollon menot eivät myöskään ole staattisia, vaan palvelujen tarve vaihtelee kunnan ikäjakauman, sairastavuuden, muuttoliikkeen ja muiden tekijöiden seurauksena, unohtamatta yllättävää pandemiaa. Tänään suunniteltuihin rahoitusmalleihin voidaan joutua tekemään korjauksia lyhyelläkin aikavälillä.

Nyt olisi jo aika siirtyä pohtimaan, miten sote-uudistus saataisiin lopultakin läpi ja asiakkaat saisivat oikea-aikaista ja laadukasta hoitoa ja, millä tavoin se on mahdollista tuottaa kustannusvaikuttavasti. Ratkaisujen hakeminen tulisi olla esitysten kaatamista tärkeämpää.

Taava Leppänen

Lue myös: Arvio sote-uudistuksesta: Vantaalainen peruspalvelujen käyttäjä tuskin huomaa muutosta

Katso myös: Vantaa saa 6,4 miljoonaa euroa sote-valmisteluun – Hanketoimistoa perustetaan

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu