Pääkirjoitus: Miksi maskin käytöstä lipsutaan? Aiemmin kuuliaiset suomalaiset ovat unohtaneet turvavälit, ja moni ei käytä maskia

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL päivitti viime viikolla suositustaan kasvomaskien käytöstä.

Aikaisemmin suositeltiin, että maskeja käytettäisiin esimerkiksi julkisessa liikenteessä, jossa turvavälien säilyttäminen on paikoin haastavaa.

Uusien suositusten mukaan kasvomaskia suositellaan pidettäväksi paitsi julkisessa liikenteessä, myös julkisissa sisätiloissa niillä alueilla, joissa epidemia on kiihtymisvaiheessa.

Maskia olisi hyvä käyttää esimerkiksi ruokakaupoissa, konserteissa, elokuvateattereissa ja kirjastoissa.

THL suosittelee myös, että toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa käytettäisiin maskeja.

On hyvä muistaa, että tällä hetkellä noin 56 prosenttia Uudenmaan alueen tartunnan saaneista on nuoria tai nuoria aikuisia.

Vantaan kaupunki linjasi yhdessä Helsingin ja Espoon kanssa, että myös kaupungin toisen asteen oppilaitoksissa noudatetaan jatkossa maskisuosituksia 1. lokakuuta alkaen.

Vaikka suositukset maskien käytöstä ovat nyt laajentuneet, eivät ne ole vielä vakiintuneet ihmisten arkeen.

Keväällä kuuliaiset suomalaiset rajoittivat liikkumistaan ja noudattivat hallituksen ohjeita tunnollisesti. Ihmiset pitivät turvavälit niin kaupoissa kuin kuntoillessakin.

Liekö syynä väsymys koronan aiheuttamiin rajoituksiin, mutta maskien käyttö tuntuu yhä olevan lapsenkengissä, vaikka epidemia on kiihtymisvaiheessa ja tartuntamäärät jatkavat kasvuaan.

Koronavirus leviää pääosin pisaratartuntana, eli silloin, kun sairastunut yskii, aivastaa tai puhuu. Oireeton henkilö voi tartuttaa virusta tietämättään.

Käyttämällä maskia suositusten mukaan suojaa paitsi itseään, myös muita.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut