Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Veronkorotuksia vai leikkauksia?

Vantaan valtuutetut pohtivat parhaillaan, mistä kaupungin kassaan saisi lisää rahaa.

Yksi vaihtoehto palvelujen leikkaamisen sijaan on nostaa kuntaveroa. Vantaalla kuntavero on tällä hetkellä 19 prosenttia.

Kuntaveron korotukset tehdään 0,25 prosenttiyksikköä kerrallaan. Veron nostaminen 0,25 prosenttiyksiköllä toisi kaupungille 12 miljoonaa euroa lisätuloa vuodessa.

Yhden veroprosentin tuotolla kilahtaisi Vantaalle on 48 miljoonaa.

Maltilliselta kuulostava 0,25 prosentin korotus näkyisi tavallisen kaupunkilaisen lompakossa niin, että esimerkiksi 4 000 euroa kuukaudessa tienaava asukas maksaisi ensi vuonna noin 105 euroa enemmän veroa. Vastaavasti puolta pienemmillä kuukausituloilla joutuisi maksamaan noin 61 euroa enemmän.

Onko se paljon vain vähän, riippuu näkökulmasta.

Naapurikaupungeissa Helsingissä ja Espoossa kuntavero on tällä hetkellä 18 prosenttia ja Kauniaisissa peräti 17 prosenttia.

Nostamalla omaa kuntaveroaan Vantaa olisi siis omassa luokassaan, eikä ainakaan tällä mittarilla pystyisi houkuttelemaan niin sanottuja hyviä veronmaksajia kaupunkiin.

Osa puolueista on kuitenkin varovaisesti veronkorotusten kannalla, jos se tarkoittaisi sitä, että mittavista säästötoimenpiteistä, joskaan ei kaikista, voitaisiin luopua.

Vastustajiakin riittää. Kokoomus, keskusta ja RKP eivät kuntaveron korotuksille lämpene. Myös kiinteistöveron nosto, jolla haettaisiin 18,5 miljoonan euron tuloa kaupungille, ei miellytä kokoomusta, joka hakisi ensisijaisesti säästöjä muualta.

Kaupunginjohtaja Ritva Viljanen julkistaa ensi maanantaina talousarvioehdotuksensa. Nähtäväksi jää, miten ja mistä säästöt lopulta syntyvät.

Varmaa on, että muutokset näkyvät vantaalaisen lompakossa ja palvelujen laadussa tavalla tai toisella.