Mielipide: Vantaalla tarvittaisiin pienehkö väliaikainen solidaarisuusvero – palveluleikkaukset olisivat kuin rypälepommi

Kiinteistöveron nosto iskisi kirjoittajan mukaan täsmäohjuksen luonteisesti Vantaan vetovoimatekijään, naapurikuntiin nähden edulliseen asumiseen. Hänen mielestään maltillinen, väliaikainen kuntaveron korotus säästäisi palveluita leikkauksilta. Arkisto/Katja Luoma

Palveluleikkausten vaikutukset kestäisivät vuosia, kirjoittaja uskoo.

Koko maailma on jo runsaat puoli vuotta kärvistellyt viheliäisen koronapandemian kourissa. Se on merkinnyt myös kovaa taloudellista iskua.

Kaikkien yhteinen etu on, että nykyisestä tilanteesta päästään mahdollisimman pian ohi ja yli.

Euroopan unionissa on koottu valtava talouden toipumispaketti. Samalla linjalla on Suomen hallitus.

Valtio ottaa historiallisen määrän velkaa, koska muutakaan mahdollisuutta ei oikein ole. Koronaa ei voi jättää hoitamatta, julkisia palveluita ei voi ajaa alas eikä yrityksiä laskea konkurssien tsunamiin.

Samalla Suomen kunnissa ollaan kulkemassa toiseen suuntaan. Vantaan Sanomat uutisoi (VS 26.9.) siitä, miten kaupunki on kokoamassa pitkiä leikkauslistoja ja korottamassa rajusti kiinteistöveroa.

Vantaan etu on pitkään ollut edullinen asuminen suhteessa muuhun pääkaupunkiseutuun. Taustalla on se, että meillä on kaavoitettu ja rakennettu rohkeasti ja paljon.

Kiinteistöveron korotus on täsmäohjus, joka iskisi suoraan tähän vetovoimatekijään. Lisäksi varsinkin ikäihmisillä voi olla isohkoja pientalon tontteja, mutta hyvinkin pienet eläkkeet.

Palveluleikkaukset taas olisivat kuin rypälepommi, joka vaurioittaa tasaisesti eri palveluita.

Niiden seurauksena kouluissa olisi suuremmat ryhmäkoot ja vähemmän opetusta. Sosiaali- ja terveyspalveluihin pääsy olisi vaikeampaa ja maksut nousisivat. Teitä ja katuja pidettäisiin huonommassa kunnossa. Kaupungissa olisi vähemmän kulttuuria ja mahdollisuuksia päästä kirjastoon. Tätäkö me todella haluamme?

On parempikin vaihtoehto. On olemassa alustavia laskelmia, joiden mukaan vain 0,5 prosentin kuntaveron korotus Vantaalla korvaisi kokonaan kiinteistöveron noston ja peruisi käytännössä kaikki leikkaussuunnitelmat sosiaali- ja terveyspalveluihin, opetukseen, kotihoidon tukeen, nuorisotoimeen ja kulttuuriin.

Miksi emme tarttuisi tähän?

Verot eivät ole musta aukko, joka imee seteleitä kaupunkilaisten lompakosta jonnekin tyhjyyteen. Veroille saadaan myös vastinetta.

Siksi Vantaalla pitäisi nyt harkita vakavasti pientä ja väliaikaista korona-solidaarisuusveroa, esimerkiksi 0,5 prosentin verran. Leikkauslinjalla ohimenevän koronapandemian vaikutukset olisivat keskuudessamme vielä vuosia.

Antero Eerola

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja

sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut