Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Mustaa vuotta voi seurata vielä mustempi

Viime vuonna tähän aikaan Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kuvaili jutussamme vuotta 2019 ”kuntapolitiikan mustana vuotena”.

Vantaan suuret menot johtuivat tuolloin muun muassa Apotin käyttöönotosta, kunta-alan palkankorotuksista ja varhaiskasvatusoikeuden laajennuksesta.

Tulopuolella ei mennyt sen vahvemmin, sillä esimerkiksi maanmyyntitulot eivät kehittyneet odotetusti.

Kuluva vuosi on Vantaalle vielä edellistä mustempi, sillä koronaepidemian negatiiviset vaikutukset ovat arvion mukaan 107 miljoonan euron suuruiset. Tästä valtio tukee Vantaata tänä vuonna noin 70 miljoonalla eurolla ja ensi vuonna noin 20 miljoonalla eurolla.

Lue myös: Vantaa hankkii tuloja kiinteistöveron, ei kuntaveron, nostolla – kaupunginjohtaja julkaisi talousarvioehdotuksensa

Valo ei kajasta kovin kirkkaana tunnelin päässä seuraavinakaan vuosina.

Ensi vuonna kaupunki valmistautuu kasvattamaan lainamäärää 68 miljoonalla eurolla.

Valtuusto kuitenkin edellyttää, että kaupungin lainamäärä pidetään miljardin euron ylärajan alapuolella valtuustokauden 2017–2021 loppuun. Tässä pysyttäneen juuri ja juuri.

Kaupunginjohtajan talousarvioesityksessä kuntaveroon ei koskettaisi, vaan tuloja haettaisiin kiinteistöveroja korottamalla, omaisuutta myymällä ja maanmyyntituloja lisäämällä.

Säästöjä haettaisiin palveluja leikkaamalla, joita esimerkiksi eri toimialoilta edellytetään yhteensä 10 miljoonan euron edestä. Syksy näyttää, mistä lopulta säästetään ja mistä lisätuloja otetaan. Keskustelu kuntaveron nostamisesta on valtuutettujen keskuudessa jo alkanut, vaikka kaupunginjohtaja ei korotusta itse talousarviossaan esitäkään.