Mielipide: Vantaa-lisän poistaminen leikkaisi kohtuuttomasti lapsiperheiden tuloja eikä säästönäkökulmakaan toimi

Kirjoittajien mukaan Vantaa-lisän leikkauksesta koituisi alle puolitoistavuotiasta lasta kotona hoitavan vanhemman tuloihin noin 30 prosentin pudotus. Kai Skyttä

Tuntuu siltä, että kotihoidontuen kuntalisää on ajettu leikkauslistalle ilman kunnollista vaikutusten arviointia, kirjoittavat kritisoivat.

Kaupunginjohtaja Ritva Viljanen pudotti varsinaisen pommin esittämällä kotihoidontuen kuntalisän lopettamista kokonaan 1. heinäkuuta 2021 alkaen.

Vantaa maksaa tällä hetkellä 215 euron kotihoidontuen Vantaa-lisää alle 1 v 6 kk ikäisen lapsen hoitamisesta kotona silloin, kun kukaan perheen lapsista ei ole varhaiskasvatuksessa.

Mikäli kuntalisä poistetaan, tippuvat alle 1,5 v lapsia kotona hoitavan vanhemman tulot noin 30 prosenttia nykyisestä.

Maltillinen korotus kuntaveroon kohdistuisi kuntalaisiin tasapuolisemmin. Sitä kaupunginjohtaja ei kuitenkaan esitä ja perusteli tätä sillä, että se on jopa satoja euroja vuodessa yksittäiselle palkansaajalle ja siksi liikaa. Samaan aikaan ollaan valmiita leikkaamaan lapsiperheiden tuloja satoja euroja kuukaudessa.

Kuntalisän leikkausta perustellaan Vantaan talouden säästöpaineilla. Kyseenalaistamme vahvasti tästä saatavan säästön.

Toimiala ei ole voinut antaa tarkkaa tietoa siitä, paljonko maksaa alle 3-vuotiaan lapsen päiväkotihoito. Tieto on olennainen arvioitaessa sitä, kuinka nopeasti säästö sulaa pois, mikäli nämä pienimmät lapset siirtyvät kotihoidontuelta päiväkotiin. Laskennallisena kuluna on käytetty noin 17 000 euron vuosikustannusta alle 3-vuotiaan hoidosta.

Säästö kääntyy kustannusten nousuksi jo alle 120 lapsen siirtyessä päiväkotiin. Tämän lisäksi todennäköistä on, että myös perheen vanhemmat sisarukset siirtyvät varhaiskasvatukseen.

Tällä hetkellä Vantaalla päiväkodit ovat pääsääntöisesti täynnä. Väestönkasvu lisää investointitarvetta entisestään. Meillä ei ole tiloja eikä henkilöstöresurssia vastaanottaa suurta määrää pieniä lapsia varhaiskasvatukseen ilman merkittäviä lisäinvestointeja.

Säästönäkökulmasta onkin järjetöntä lisätä päiväkotiin siirtyvien lasten määrää.

Yhä useampi vantaalainen lapsiperhe on pienituloinen, ja tämän vuoksi olemme pyytäneet arvioita siitä, että kuinka moni perhe mahdollisesti siirtyisi tämän yli 200 euron tulonleikkauksen myötä toimeentulotukiasiakkuuteen. Tähänkään ei ole kyetty antamaan vastausta.

Tuntuukin siltä, että kotihoidontuen kuntalisää on ajettu leikkauslistalle ilman kunnollista vaikutusten arviointia.

Vantaa-lisä koskee vain aivan pienimpiä lapsia, sillä kuntalisää maksetaan vain 1 v kk ikään asti. Tutkitusti alle 3-vuotiaat lapset eivät merkittävästi hyödy varhaiskasvatuksesta, mikäli kotiolosuhteet ovat kunnossa.

Aivan pienimmät lapset tarvitsevat perushoitoa ja vakaata arkea. Haluamme jatkossakin mahdollistaa perheille itselleen valinnan siitä, hoitavatko he pieniä lapsia kotona.

Emmi Pajunen

Kaupunginvaltuutettu (vihr.)

Eve Rämö

Kaupunginvaltuutettu (vihr.)

Lue budjettiesityksestä täältä: Vantaa hankkii tuloja kiinteistöveron, ei kuntaveron, nostolla – kaupunginjohtaja julkaisi talousarvioehdotuksensa

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut