Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Onko sisäilmasairauksien vuoksi asunnottomiksi jääneet unohdettu? – Teltoissa, riippumatoissa, autoissa ja puutarhavajoissa nukkuville tarvitaan koteja

Valtio ja kunnat voisivat ARA:n erityisryhmien rahoituksen turvin rakentaa sisäilmaesteettömiä vuokra-asuntoja , kirjoittajat esittävät.

Kun ihminen jää asunnottomaksi, häntä neuvotaan kääntymään kotikuntansa sosiaalitoimen puoleen apua saadakseen. On kuitenkin eräs asunnottomien ryhmä, jota tämän neuvon noudattaminen ei yleensä auta.

Asunnottomia auttava palvelujärjestelmä ei nimittäin tunnista sisäilmasairastumisesta johtuvaa asunnottomuutta eikä kunnilla ole sisäilmaesteettömiksi rakennettuja asuntoja tarjolla. Täten sisäilmakodittomille ei järjestelmästä löydy apua ja heidän on jäätävä kamppailemaan yksin asunnottomuutensa kanssa.

Sisäilmakodittomat eli sisäilmasairauksien vuoksi asunnottomat ovat ihan oikeita asunnottomia. Jotkut heistä nukkuvat riippumatossa, teltassa tai autossa, toiset majailevat tuttujen nurkissa, kaverin metsämökillä tai homekotinsa puutarhavajassa.

Monet heistä ovat olleet asunnottomia vuosikausia, jotkut jopa yli 10 vuotta. He kaikki tarvitsevat sisäilmaesteettömän kodin.

Jotta koti olisi vaikeasti sisäilmasairaalle esteetön, sen tulisi olla paitsi rakenteiltaan terve ja homeeton, myös materiaaleiltaan, lvis-ratkaisuiltaan, ylläpidoltaan ja sijainniltaan soveltuva – siis vähäpäästöinen ja eri esteettömyystarpeisiin mukautuva.

Kunnilla ei valitettavasti ole tarjota tällaisia asuntoja asunnottomille. Kunnat voisivat toki ottaa asian haltuunsa, mikä olisi linjassa myös Suomen hallitusohjelmaan merkityn sisäilmakodittomien auttamisen selvittämistavoitteen kanssa.

Valtio ja kunnat voisivat ARA:n erityisryhmien rahoituksen turvin rakentaa sisäilmaesteettömiä vuokra-asuntoja. Kunnat voisivat myös tukea kodittomien omia rakennusprojekteja kaavoittamalla tontteja sisäilmaesteettömän rakentamisen sallivine rakennuslupineen.

Kunnan taustatuella moni koditon yksineläjä ja perhe saisi rakennettua itselleen kodin, perheenjäsenet saisivat vihdoin asua yhdessä ja normaali koulu- ja työelämä tulisi uudella tavalla mahdolliseksi.

Koti on ihmiselle turvapaikka, jota ilman ei muutakaan elämää voi oikein järjestää. Vetoamme siis yhteiskunnallisen tuen puolesta sisäilmakodittomuuden puolittamiseksi tämän hallituskauden aikana.

Niina Rissanen, Sisäilmalupaustiimin koordinaattori, Tiina Tuomela, VAHTI ry (Vantaan Asunnottomien Hyvinvoinnin tuki) pj., Ulla Pyyvaara,

VVA ry (Vailla vakinaista asuntoa) asumisneuvoja

Katso myös tämä: Talttuvatko Suomea riivaavat sisäilmaongelmat ilmanvaihdon oikeaoppisella käytöllä? Asiantuntijat työstivät kunnille yhteiset ohjeet

Lisää aiheesta: Sisäilmasta sairastunut Siri Ahokas osallistuu valtuustotyöhön etänä ja opettaa ulkona