Pääkirjoitus Yhteisöruokailut ovat lunastaneet paikkansa Vantaalla – maksuton ateria täyttää vatsan ja samalla voi kohdata muita ihmisiä

Vantaalla kehitetyt yhteisöruokailut ovat hyvä ja toimiva konsepti. Sen lisäksi, että maksuton, pääosin hävikkiraaka-aineista valmistettu ateria täyttää vatsan, antaa se myös sisältöä elämään.

Vantaan seurakuntien teettämän tutkimuksen mukaan toiminta tukee siihen osallistuvien hyvinvointia monella eri tavalla.

Yhteiset ruokahetket ovatkin paljon enemmän kuin pelkkää nälän tyydyttämistä.

Monelle yhteisöruokailu on viikon kohokohta, jossa ruokailun lisäksi tavataan muita ihmisiä. Osa on saanut toiminnan kautta uusia ystäviä. Sitten on heitä, jotka saavat hyvän mielen siitä, että he syövät hävikkilounasta ja ovat osaltaan vaikuttamassa ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.

Seurakuntien yhteisöruokailut eivät ole vain heille, joilla ei ole rahaa ruokaan. Toimintaan ovat tervetulleita kaikki ja juuri eri-ikäisten sekä -taustaisten kohtaaminen on osa toiminnan arvokkuutta.

Kuten haastateltava jutussamme toteaa, vähäosaisuus ei välttämättä – tai ainoastaan – tarkoita sitä, että on nälkä. Yksinäisyys ja juttukaverien puute on monen elämässä läsnä. Siksi viikoittaisilla kohtaamisilla on monelle suuri merkitys.

Toiminta on lunastanut Vantaalla paikkansa. Yhteisöllisten ruokailujen lisäksi yhdistykset ja järjestöt jakavat yhä myös ruokakasseja.

Ihannetilanne tietysti olisi, että kenenkään ei tarvitsisi turvautua ruoka-apuun. Mutta silloin, kun apua tarvitsee, on hyvä, että sitä on saatavissa monipuolisesti, monenlaisiin tarpeisiin.

Koronaviruksen takia yhteisöruokailujen toimita jouduttiin laittamaan keväällä tilapäisesti tauolle. Onneksi toimintaa on saatu hiljalleen ja pienimuotoisesti käynnistettyä.

Nähtäväksi jää, miten viruksen toinen aalto vaikuttaa tärkeään toimintaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut