Mielipide: Vuokralla asuvan tulontarve oli laskettu oudosti – Kuuluuko vuokralaiselle jäädä enemmän käyttörahaa kuukaudessa kuin omistusasujalle asumiskulujen jälkeen?

Kirjoittajan mielestä omistusasunnossa asuville ei asumiskulujen jälkeen välttämättä jää sen enempää rahaa kuin vuokralla asuvillekaan. Ja jos jää, takana on usein pitkä säästäminen ja muista kuluista tinkiminen. Arkisto/Riitta Ketola

Eläkeläisenä vuokralainen todennäköisesti edelleen tulee nauttimaan yhteiskunnan tuesta, mutta oman asunnon omistaja ei todennäköisesti yhteiskuntaa kuormita asumistuen muodossa, kirjoittaja vertaa.

Vantaan Sanomissa oli kirjoitus kodittomuudesta, jossa Vantaan asunnottomien hyvinvoinnin tuki ry:n puheenjohtaja Tiina Tuomela toteaa muun muassa seuraavaa:

”Yksiön vuokra on Vantaalla harvoin alle 700 euroa. Jotta asuminen sellaisessa yksiössä olisi mahdollista, asukkaan nettotulojen tulisi olla noin 2 300 euroa.”

Kuka on tällaiset summat määritellyt? Mihin pakollisiin perusmenoihin jäljelle jäävä 1 600 euroa tarvitaan? Todettakoon, että pakollisiin menoihin ei kuulu muun muassa tupakka, alkoholi, lemmikkieläimet eikä myöskään ravintoloissa käynti.

Olettaako kirjoittaja, että omistusasunnoissa asuville jää tuollainen summa käteen asumiskulujen jälkeen. Jos jääkin, niin se on vaatinut vuosikymmenien säästämistä, monista asioista tinkimistä ja lainojen maksamista.

Kun vuokralainen ja omistusasuja aikanaan jäävät eläkkeelle niin vuokralainen todennäköisesti edelleen tulee nauttimaan yhteiskunnan tuesta, mutta oman asunnon omistaja ei todennäköisesti yhteiskuntaa kuormita asumistuen muodossa.

Kuuluuko Tuomelan mielestä vuokralaiselle jäädä enemmän käyttörahaa kuukaudessa kuin omistusasujalle asumiskulujen jälkeen. Ymmärrän kyllä asumistuen, mutta en edellämainitun kaltaisia laskelmia ja mitä tulee asunnottomuuteen, niin se on hyvin ikävä asia, jonka eteen pitää tehdä töitä.

Itsekin aikanaan ensimmäisen asuntolainan sain 16 prosentin korolla. Lainaa lyhensin ja hoitovastiketta maksoin pienestä palkasta ilman yhteiskunnan tukia, toki sain korkovähennyksiä.

Turhat menot karsittiin, ja niin sen pitäisi olla edelleenkin, olit sitten vuokralainen tai omistusasuja.

Omillaan toimeen tuleva

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut