Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | On tärkeää, että jokaiselle löytyy oma koti ja peruselämään riittävä toimeentulo

Kirjoittajan mielestä pienituloisellekin tulisi asumiskulujen jälkeen jäädä rahaa käytettäväksi, vaikkapa lemmikkiinkin.

Nimimerkki ”Omillaan toimeen tuleva” viittasi asunnottomuutta koskevaan artikkeliin, jossa olin yhtenä haastateltuna, ja ihmetteli siinä esiintynyttä vuokralaskelmaa.

Artikkelissa haluttiin nostaa erityisesti esiin asumisen kalleus ja asumisneuvonnan tarve.

Kuten artikkelissa mainittiin, muun muassa Y-säätiö on määrittänyt rajan kohtuuhintaiselle asumiselle eli asumiseen tulisi kulua vain 25–30 prosenttia käytettävissä olevista tuloista. Tähän perustuu tuo teoreettinen askelma, 700 euron vuokra vs. 2 300 euron nettotulot. Tämä laskelma oli esitetty vain esimerkkinä asumisen kalleudesta pääkaupunkiseudulla.

Mitä muita menoja henkilöllä tai perheellä yleensä on vuokran lisäksi? Sähkölasku ei useimmiten sisälly vuokraan. Ruokakauppaan menee rahaa, samoin vaatteisiin, vaikka täydennyksiä hakisi ruoka-apua jakavilta järjestöiltä ja vaatteita kirpputoreilta. Ja kyllä se lemmikkikin on tärkeä pienituloiselle. Jokin puskurirahastokin olisi hyvä olla välttämättömän kodinkoneen rikkoutuessa.

Kirjoittaja nosti kuitenkin esiin tärkeän näkökohdan. Omistusasujat eivät saa asumistukea asumiskustannuksiinsa, joten heidän kulunsa (vastikkeet ja lainanlyhennykset) ovat usein jopa korkeammat kuin vuokralla-asujan. Ja mitä jos lainanlyhennysten kanssa kamppaileva perhe kohtaakin työttömyyden? Tämä on realismia ja korostunut erityisesti nyt lomautusten ja irtisanomisten kasvettua koronan seurauksena.

Artikkelissa ei kuitenkaan ollut tarkoitus asettaa vastakkain vuokra- ja omistusasujaa. On tärkeää, että jokaiselle löytyy oma koti ja riittävä toimeentulo peruselämän tarpeisiin.

Tiina Tuomela

Vahti ry:n pj. (Vantaan Asunnottomien Hyvinvoinnin tuki ry)