Mielipide: Kotihoidon Vantaa-lisän poistoesityksessä mennään talous ja naisten tasa-arvo edellä pienten lasten edun sijaan – toteuttaminen vain kasvattaisi kaupungin menoja

Kirjoittajan mielestä Vantaa-lisän poisto lasten kotihoidosta aiheuttaa enemmän kuluja kuin säästöjä. Sanna Jompero

Kirjoittajan mukaan aie Vantaa-lisän poistamisesta uhkaa paitsi perheiden taloutta myös perheiden oikeutta ja mahdollisuutta päättää pienten lastensa kotihoidosta.

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys sisältää Vantaa-lisän poiston kokonaisuudessaan. Näin saataisiin laskelman mukaan 3 miljoonan euron ”säästöt” vuositasolla.

Tämä ei pidä paikkaansa ja on lohdutonta, että meille valtuutetuille edes esitetään näin yksinkertaistettua laskelmaa.

Säästöjen sijaan Vantaa-lisän poisto lisäisi runsaasti Vantaan menoja ja saattaisi monet lapsiperheet taloudellisiin vaikeuksiin.

Mikäli kaikki Vantaa-lisän saajaperheet laittaisivat pienet alle 2-vuotiaat lapsensa päiväkotiin Vantaa-lisän poiston seurauksena, niin menot nousisivat 10 miljoonaan.

Näitä perheitä on noin tuhat ja yhden lapsen päivähoitokustannukset ovat noin 10 000 euroa vuodessa.

Vantaan tappio tästä säästöesityksestä olisi siis 7 miljoonaa. Säästö 3 miljoonaa, mutta menonlisäys 10 miljoonaa.

Tämän lisäksi tulisivat todella kalliit rakennuskustannukset näille lapsille tarvittavista uusista päiväkodeista. Pelkästään yhden päiväkodin hinta on 10 miljoonaa euroa ja niitä tarvittaisiin monta.

Talous ja tappiot eivät kuitenkaan ole esityksen ainoa heikko puoli.

Paras paikka pienen, alle 2-vuotiaan lapsen kasvatuksen kannalta on koti. Tämä on todettu monissa suomalaisissa ja kansainvälisissä tutkimuksissa.

Asia on kiistaton. Varhaislapsuus kotona luo lapselle perusturvallisuuden ja antaa aikaa tutustua rauhassa vanhempiinsa. Tänä aikana luodaan kiinteät perhesuhteet.

Kaupunginjohtaja perusteli Vantaa-lisän poistoa ensisijaisesti sillä, että naiset pääsevät töihin, josta tulee verotuloja. Myös naisten asema mainittiin.

Tässä mentiin talous ja naisten tasa-arvo edellä pienten lasten edun sijaan. Toissijaisesti mainittiin lasten sosiaaliset seuratarpeet, suomen kielen oppiminen ja verkostoituminen.

Kyllä. Verkostoituminen mainittiin. Alle 2-vuotiaana?

Tätä esitystä ja sen taloudellisia pakotteita on aivan mahdotonta hyväksyä. Ne uhkaavat paitsi perheiden taloutta, myös perheiden oikeutta ja mahdollisuutta päättää pienten lastensa kotihoidosta.

Samalla esitys uhkaa pienten alle 2-vuotiaiden lasten oikeutta saada tutkitusti parasta kasvatusta parhaassa paikassa - omassa kodissaan.

Juha Malmi ekonomi, KTM kaupunginvaltuutettu (kd.)

Aiheesta myös: Mielipide: Vantaa-lisän poistaminen leikkaisi kohtuuttomasti lapsiperheiden tuloja eikä säästönäkökulmakaan toimi

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut