Mielipide: Perhetaustalla on suora yhteys lapsen hyvinvointiin – perheiden tukeminen pidettävä kaupungin budjettityössä tiiviisti mukana

Kirjoittajan mielestä matalatuloisten perheiden lasten äänen pitää kuulua, kun Vantaa valmistelee budjettiaan. Jussi lopperi

Perhetaustalla on suora yhteys lapsen vapaa-ajan harrastuksiin, hyvinvointiin ja kiusaamiskokemuksiin, kirjoittaja toteaa.

Pelastakaa Lapset järjestön uuden Lapsen ääni -raportin mukaan matalatuloisten perheiden lapset kärsivät normaalia enemmän ahdistuksesta, syyllisyydestä ja häpeästä.

Heistä yli puolet koki mahdollisuutensa harrastaa huonoksi. Tunnistan nämä tunteet myös omasta lapsuudestani. Ne jättävät pakollakin jälkensä myöhempään elämään.

Toimeentulohuolien lisäksi lapsia voi kuormittaa jonkin perheenjäsenen pitkäaikaissairaus tai mielenterveys- tai päihdeongelma.

Perhetaustalla on suora yhteys lapsen vapaa-ajan harrastuksiin, hyvinvointiin ja kiusaamiskokemuksiin. Korona pahentaa tätä kaikkea.

Entistä useammassa vantaalaisperheessä on haasteita koulunkäynnissä, mielenterveyden ja henkisen hyvinvoinnin jaksamisongelmia, sekä kova huoli perheen taloudesta.

Kannan suurta huolta lasten ja nuorten omakuvan ja itsetunnon vääristymisestä. Viidesosa matalatuloisten perheiden lapsista kokee, etteivät he ole riittävän lahjakkaita osallistumaan harrastustoimintaan. Tämä on pysäyttävä luku.

Nämä asiat on jokaisen syytä pitää mielessä, kun Vantaa valmistelee tulevan vuoden talousarviota. Meidän on tehtävä kaikki mitä tehtävissä on näiden lasten ja nuorten, sekä heidän perheidensä tukemiseksi.

Joel Linnainmäki, kaupunginvaltuutettu, sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen (vihr.)

Lue myös: Mielipide: Perheet ovat hakeneet apua enemmän kuin koskaan aikaisemmin – nyt auttavien järjestöjen avustuksista ollaan leikkaamassa kolmannes pois

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut