Mielipide | Yhden prosentin vuosittainen väestönkasvu sopisi Vantaalle paremmin kuin nykyinen tahti

Vantaa ei ole vahvinta veronmaksualuetta, kirjoittaja toteaa.

Vantaa on viimeiset vuodet kasvanut väestöltään noin kahden prosentin luokkaa vuodessa. Tämä merkitsee yli 4 000 uutta asukasta.

Lue myös: Vantaa hätyyttelee omia ennätyksiään väestönkasvussa

Vantaa on kasvanut Helsingin ja Espoon kanssa samaa tahtia, joinakin vuosina jopa nopeammin. Kasvua on syntyneiden määrässä, muualta Suomesta muuttaneiden määrässä ja ulkomailta tulleiden kohdalla.

Tilanne merkitsee kohtuutonta rasitetta kaupungin taloudelle ja palveluille. Yhden prosentin kasvu olisi sopiva ja toivottavampi voimavaroihimme nähden. Ne ovat rajatummat kuin naapureillamme.

Nyt linjoitamme uusia teitä, kaavoitamme asuntoja ja muita tiloja sekä luomme palveluverkostoa. Uhkana on verojen ja velkojen kasvu. Ikääntyvän väestön terveydenhuolto tarvitsisi lisää voimavaroja.

Vantaa ei ole vahvinta veronmaksualuetta. Varsinkin Espoo on meitä edellä. Ilmeisesti emme myöskään uusien muuttajien myötä saa olennaisesti enemmän tai korkeampia verotuloja. Eroja on tietysti myös Vantaan alueiden välillä tässäkin suhteessa.

Kaupungistumista pidetään kansainvälisenä trendinä. Korona on haastanut, vaikkakaan ei muuttanut, käsityksen sen hyödyllisyydestä. Etätyöt, luonnonläheisyys, paikallinen ruoantuotanto sekä hajautettu ja samalla paikallinen talous ovat tänään ja tulevaisuudessa toivottavia voimavaroja ja kasvutrendejä.

Kannatan hallittua kasvua. Nykyinen tilanne ylittää voimavaramme.

Jouko Jääskeläinen (kd.)

kaupunginhallituksen ja -valtuuston jäsen

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut