Mielipide: Kyberrikollisuutta vastaan tulee taistella kaikin tavoin – tietoturvallisuus vieläkin lapsenkengissä

Kirjoittajan mukaan valtakunnallisesti kuohuttanut Vastaamon tapaus kertoo tietoturvallisuuden olevan edelleen lapsenkengissä. Ella Karttunen

Turvallisuustyö koskettaa internetin kautta kansalaisten arkea enemmän kuin koskaan. Valtion tulisi yhdessä alan parhaimpien asiantuntijoiden kanssa vahvistaa maamme tietoturvallisuutta, kirjoittaja sanoo.

Uutinen Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurrosta järkytti koko Suomen. Kyse ei tällä kertaa ollut mistä tahansa tietomurrosta, vaan tämä osui heikompiin kriisin keskellä.

Koronan aikana ne, jotka rohkenivat hakeutumaan avun piiriin, ovat jälleen ikävässä tilanteessa. Tällä kertaa peloissaan siitä, miten heidän henkilötiedoilleen tapahtuu. Kyberrikollisten isku nimenomaiseen tietokantaan on vastenmielisin ja järkyttävin isku historiassa. Voimia jokaiselle tietomurron uhrille ja heidän lähipiirilleen.

Emme voi hyväksyä tietomurtoa, sitä tekeviä tai tukevia tahoja emmekä voi hyväksyä murron aikana saatujen tietojen levittämistä. Meidän tulee osoittaa solidaarisuutta murron uhreille. Meidän tulee yhdessä tuomita tämänlainen toiminta täysin.

Tilanne on varmasti järkyttävä tietomurron uhrin näkökulmasta. Jos tunnemme jonkun joka on joutunut kyseisen tietomurron uhriksi, voimme parhaamme mukaan auttaa ja kertoa, että he eivät taistele tämän kanssa yksin. Onneksi moni kriisipuhelin palvelee tässä ikävässä tilanteessa.

Tärkeintä on toimia viranomaisten ohjeiden mukaisesti. Lisäksi meidän tulee luvata, ettemme lue tai jaa vuodettuja materiaaleja, jos sellaisia päädymme näkemään.

Tärkein lupaus on kuitenkin ratkaista nämä ongelmat ja suojella tietomurron uhreja. Tapaus opettaa meille kuitenkin sen, että tietoturvallisuus on vieläkin lapsenkengissä.

Valtion tulisi yhdessä, alan parhaimpien asiantuntijoiden kanssa – joita Suomestakin löytyy – vahvistaa maamme tietoturvallisuutta. Internetin maailma on läsnä arjessamme jatkuvasti ja nykyajan turvallisuustyö koskettaa kansalaisten arkea enemmän kuin koskaan.

Tämä yksi tapaus on jo liikaa. Taistellaan yhdessä kyberterrorisointia vastaan!

Gurmann Saini

Lue myös: Kuluttajaviranomainen: Ryhmäkanteella ei voi nyt hakea korvausta Vastaamon tietomurrosta

Lisää aiheesta myös tässä: Vastaamon entinen toimitusjohtaja kiistää tienneensä tietovuodosta

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut