Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Varian opiskelijat tarvitsevat asianmukaiset varusteet, sillä töitä tehdään ulkona ympäri vuoden – "Ei rakennustyömaillakaan lähdetä sisälle jos vähän sataa"

Oppilaille tulee tarjota oppilaitoksen toimesta sadeasut, jotta harjoitustyöt on mielekästä tehdä pienessä sateessakin, ei rakennustyömaillakaan lähdetä sisälle jos vähän sataa, kirjoittaja muistuttaa.

Syksy tulee lehdet lakastuu. Ja sitten talvi ja alkaa pakastuu. Näin räppää Paleface kappaleessaan Merkit.

Näinhän se ennen onkin mennyt, mutta nykyään ilmastonmuutoksen seurauksena talvi ja pakkaset alkaa olla katoavaa ”kansanperinnettä”. Syksy jatkuvineen vesisateineen tuntuu loppuvan vasta kevään ja kesän saapuessa.

Tämä aiheuttaa sopeutumista tulevaan ”talveen” myös Vantaan Varian ammattikoulussa, jossa rakennusalan opiskelijat tekevät harjoitustöitään ulkona läpi vuoden.

Tämä tulee huomioida myös oppilaiden varusteissa. Oppilaille tulee tarjota oppilaitoksen toimesta sadeasut, jotta harjoitustyöt on mielekästä tehdä pienessä sateessakin, ei rakennustyömaillakaan lähdetä sisälle jos vähän sataa.

Toki rakennusalan työehtosopimuksessa on huomioitu sääolosuhteet, jolloin ei kovan sateen tai pakkasen takia tarvitse ulkona työskennellä. Mutta koulussa kaikkia töitä ei voida sateen sattuessa siirtää sisätiloihin, ja sateiden jatkuessa ulkonakin joudutaan harjoittelemaan.

Sadeasujen lisäksi Varian rakennusalan opetustilat tarvitsee myös kuivaushuoneen, jossa oppilaat voivat kuivattaa päivänsä aikana kastuneita vaatteita. Näin toimitaan myös rakennustyömaillakin ja seuraava työpäivä onkin miellyttävämpi aloittaa kuivilla varusteilla.

Miellyttävä ja säänmukainen varustus tulee lisäämään myös motivaatiota oppimiseen ja vähentämään keskeyttämisiä.

Jari Jääskeläinen

Varian rakennusalan kehittämistoimikunta

Rakennusliiton hallituksen jäsen ja kaupunginvaltuutettu (vas.)