Mielipide: Omakotitalojen viereen voi tulevaisuudessa rakentaa myös kolmikerroksisia pientaloja – "Omakotialueen nimen häivyttäminen yleiskaavasta on suuren luokan huijaus"

Me omakotiasujat saamme tulevaisuudessa naapuritonteillemme täysin alueelle sopimattomia rakennuksia, kirjoittaja toteaa. Arkisto/Armi Suojanen

Mitä merkitystä yleiskaavan suojalausekkeella on, jos perinteisen omakotitalon viereen voi tulevaisuudessa nousta kolmikerroksinen ”pientalo”, kirjoittaja kritisoi.

Vantaan Sanomissa oli Vantaan yleiskaavaan liittyen juttu otsikolla Pientaloalueille ei haluta korkeita taloja.

Vantaan omakotiasujia on huolestuttanut yleiskaavan valmistelun alkumetreiltä lähtien pienten viihtyisien omakotialueiden alistaminen tehokkaampaan rakentamiseen. Kaupunki on tätä suunnitelmaa toteuttaessaan ryhtynyt käyttämään omakotialueista nimitystä pientaloalue.

Omakotitalo ja omakotialue ovat suomen kielessä vakiintuneita ilmaisuja, ja ne kertovat selvästi minkälaisesta talosta ja asuinalueesta on kysymys.

Omakotitaloalue koostuu erillispientaloista ja talot ovat pääosin yksi- tai kaksikerroksisia. Lisäksi omakotialueilla ovat nähtävissä talon rakentamisaikana vallinneet asumisen ihanteet, mitkä ovat myös arvokasta historiallista pääomaa Vantaallekin.

Tätä ei kuitenkaan näytetä ymmärrettävän. Nyt Vantaan yleiskaavasta vastuussa olevat henkilöt ovat keksineet loistoidean. Enää ei käytetäkään termiä omakotialue, vaan ryhdytäänkin puhumaan ja markkinoimaan termiä pientaloalue omakotialueiden asemesta.

Mitä tämä sitten merkitsee käytännössä?

Se tulee merkitsemään sitä, että me omakotiasujat saamme tulevaisuudessa naapuritonteillemme täysin alueelle sopimattomia rakennuksia.

Yleiskaavatoimikunta on kuitenkin yrittänyt lievittää omakotialueilla asuvien huolta laatimalla erillisen suojalausekkeen. Siinä todetaan, että ”rakentamisessa tulee vaalia ympäristön arvokkaita ominaispiirteitä sekä rakentamisen tapoja”.

Kysyä sopiikin, mitä merkitystä suojalausekkeella on, jos perinteisen omakotitalon viereen voi tulevaisuudessa nousta kolmikerroksinen ”pientalo”. Tästä on jo saatu esimakua muun muassa Hakkilassa Kokkokalliontien varteen nousseesta alueelle täysin sopimattomasta rakennuksesta.

Omakotialueen nimen häivyttäminen yleiskaavasta on suuren luokan huijaus ja omakotiasujien ymmärryksen aliarviointia Vantaan päättäjien taholta.

Helena Siniketo Hakkila

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut