Pääkirjoitus: Vaikea puuttua ja vaikeaa valvoa

Mia Lindström

Mia Lindström

Vantaalla huumeiden käyttö ja myynti näkyy katukuvassa.

Uutisoimme viime viikolla, että huumekauppaa käydään varsin näkyvästi etenkin juna-asemien läheisyydessä Tikkurilassa, Myyrmäessä, Korsossa ja Koivukylässä. Myös monelle vantaalaiselle mieluinen Kirjastopuisto on yksi paikoista, joissa kauppa niin sanotusti käy.

Ikävä ja näkyvä ilmiö hämmentää. Poliisin on kuitenkin haastavaa tarttua ongelmaan, osin resurssien vuoksi.

Valvonnan tulos jää usein laihaksi, sillä huumeita myyvällä on yleensä mukanaan vain pieni määrä huumausaineita. Niistä selviää sakkorangaistuksella ja sen myyjät hyvin tietävät.

Viikoilla 42 ja 43 Itä-Uudenmaan poliisi kuitenkin valvoi huumeiden katukauppaa tehostetusti kaduilla, asunnoissa ja verkossa.

Kahden viikon tavallista tiiviimmässä seurannassa poliisi sai kiinni huumaavia lääkkeitä ja huumausaineita myyviä henkilöitä etenkin verkossa.

Valvonta oli muutenkin tavallista tuloksellisempi. Poliisin mukaan edellisessä valvonnassa rikosilmoituksia kirjattiin kaksi ja valvonnassa jäi kiinni 14 rikoksesta epäiltyä. Nyt rikosilmoituksia kirjattiin 17 ja epäiltyjä otettiin kiinni 26.

Poliisi totesikin, että se aikoo jatkossa satsata verkossa tapahtuvaan valvontaan aiempaa enemmän ja ottaa sen osaksi päivittäistä, normaalia toimintaansa.

Suurin osa poliisin löydöksistä perustuu kansalaisilta tulleisiin vihjeisiin. Tavallinen vantaalainen voi huumekauppaa nähdessään toimia. Jos havaitsee huumeita kaupattavan kotikulmillaan, kannattaa aina olla yhteydessä poliisiin tuntomerkkien kera.

Vaikka huumekaupan kitkeminen on monin tavoin haastavaa, voi poliisi kuitenkin asukkaiden havaintojen perusteella kohdentaa valvontaa sinne, missä kauppaa käydään.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut