Mielipide | Sisäilman terveysriskin on vähennyttävä – koulujen korjauksia ollaan siirtämässä ja nyt pitäisi huolehtia opiskeluympäristön terveellisyydestä

Kirjoittajat toteavat, että koulujen tiivistyskorjausten onnistumista tutkittaessa on havaittu, että 26:sta korjauksesta onnistui vain yksi.

Sietämättömän ja merkittävän riskin kouluissa ja päiväkodeissa esiintyvän sisäilmaoireilun tulee vähentyä riittävästi. Myös korjausten viivästyessä tulee huolehtia oppimisympäristön terveellisyydestä. Tämä periaate ei vielä ole saanut kannatusta kaikilta puolueilta.

Terveydensuojelulain mukaan tällaisissa tiloissa ei saa olla ja työskennellä. Myös korjausten odotusaikana tulee huolehtia terveysriskin pitämisestä laillisella tasolla.

Paras tapa tarkistaa riskitaso on kohdekohtainen oirekysely, jonka tuloksia voidaan luotettavasti verrata yliopiston kaksi vuotta sitten tekemään kaupunkitasoiseen oirekyselyyn.

Sietämättömän tai merkittävän riskin kouluja, joiden korjauksia ollaan siirtämässä, ovat muun muassa Simonkallio, Kaivoksela ja Kivimäki. Päiväkoteja, jotka odottavat korjauksia tai korvaavien päiväkotien rakentamista ovat muun muassa Autioniitty, Jokiuoma, Kurjenpolvi ja Pähkinänsärkijä.

Esimerkiksi Simonkallion koulussa kesällä tehdyt korjaukset eivät kattaneet kaikkia tutkimuksissa havaittuja ongelmia, kuten kuidut ja välipohjan kosteusvauriomikrobit.

Lue myös: Ohjearvot ylittyvät jopa kuusinkertaisesti Simonkallion koulussa – Professori: Miksi odotetaan oireiden ilmaantumista?

Yliopiston kyselyn mukaan henkilökunnalla oli esiintynyt päivittäin tai viikoittain väsymystä 78 prosentilla, nuhaoireita 68 prosentilla, silmäoireita 51 prosentilla ja käheyttä 46 prosentilla. Noin puolet kärsi myös iho-oireista. OAJ:n asettamat vertailuarvot ylittyivät selvästi kuten myös TTL:n ja Örebro-kyselyn vertailuarvot.

Joitakin merkittävän ja sietämättömän riskin kohteita on korjattu oirekyselyn jälkeen. Korjaukset ovat olleet pääasiassa tiivistyskorjauksia, kapselointeja ja pintamateriaalien vaihtoa.

Tiivistyskorjausten onnistumista tutkittaessa on havaittu, että 26:sta korjauksesta onnistui vain yksi. Tämän vuoksi korjausten onnistuminen on oleellista varmistaa.

Sisäilma-asioiden neuvottelukunta on kehottanut parantamaan korjausten onnistumista. Korjausten onnistumisen varmistaminen asiallisella oirekyselyllä korjatuissa kohteissa onkin ollut jokavuotinen vääntö budjetissa.

Lue myös: Vantaan sisäilmatutkimuksen uudet tiedot: 7 koulua ja 3 päiväkotia vaativat toimenpiteitä välittömästi

Tänä vuonna saimme lisäyksen käyttäjäkyselystä, joka on laajempi kokonaisuus sisältäen myös oirekyselyn. Onkin varmistettava, että tästä kirjauksesta on hyötyä kuntalaisille ja kohdekohtaisesti voidaan luotettavasti varmistaa oireilun ja terveysriskin väheneminen korjausten jälkeen.

Sirpa Siru Kauppinen, M.Sc., kaupunginvaltuuston II varapuheenjohtaja (vihr.), sisäilma-asioiden neuvottelukunta, Vanvaryn sisäilmatoimikunnan jäsen

Annukka Majanto, varavaltuutettu, sisäilma-asioiden neuvottelukunnan II varapuheenjohtaja (vihr.) , Vanvaryn sisäilmatoimikunnan varapuheenjohtaja

Tiina Tuomela, lastentautien erikoislääkäri, LKT, kaupunginvaltuutettu (kd.), sisäilma-asioiden neuvottelukunta, Vanvaryn sisäilmatoimikunnan jäsen

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut