Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Jääaika on kallista ja kortilla – Valuvatko hallikulut vanhempien maksettavaksi?

Vantaalla on käynnissä alustavat suunnitelmat uudesta jäähallista, joka toteutuessaan täydentäisi Elmon urheilupuiston aluetta.

Asolassa sijaitsevaan urheilupuistoon valmistuu kauan kaivattu uimahalli vuonna 2025, mutta potentiaalia on monipuolisempaan liikuntakeskittymään. Suunnitelmissa urheilupuistoon on mallailtu niin maauimalaa kuin tennis- ja padel-kenttiä.

Pula jääajasta, eli jääurheilua harrastavien vuoroista, on ollut Vantaalla puheenaiheena jo vuosia. Jääkiekon, taitoluistelun, ringeten ja muodostelmaluistelun harrastajia riittää pienistä aloittelijoista kilparyhmiin. Jääajat ovat kortilla ja seurat ostavat treenivuoroja naapurikaupungeista, usein varsin suolaiseen hintaan.

Hallihankkeita on ollut viritteillä aiemminkin. Vuoden 2017 lokakuussa kerroimme Vantaan Sanomissa vantaalaisten jääurheiluseurojen yhteistyöstä. Tuolloin seurat kaavailivat uutta hallia avattavaksi jo tänä vuonna.

Yksityisten tahojen mukaantulo liikuntapaikkarakentamiseen toisi jääurheilulle sen kipeästi kaipaamaa lisäkapasiteettia.

Rahoituksen ja kaavoituksen ollessa kunnossa, voisi harjoitushalleja rakentaa kohtalaisen notkeasti ja käyttäjiä riittäisi omasta takaa.

Seuroille ja perheille tämä toisi parhaimmillaan helpotuksen, kun junioreita ei tarvitsisi kuskailla hankaliin ajankohtiin naapurikuntien tai kaupunkien puolelle treenaamaan.

Jäälajien harrastaminen on jo nyt kohtalaisen kallista. Jos yksityisesti rakennettavien liikuntahallien investointi- ja käyttökulut nousevat kovin korkeiksi, voi vaarana olla, että kustannukset valuvat vanhempien maksettaviksi.

Kallistuvat harrastusmaksut uhkaavat kutistaa harrastajamääriä ja tämä voi korottaa jäljelle jäävien harrastajien maksuja entisestään. Jääurheilulajeista ei kannata tehdä harvojen herkkua.

Se, että mahdollisimman monella lapsella ja nuorella on varaa harrastaa, on sekä seurojen että harrastajien etu.