Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Osa pienistä neuvoloista lakkautetaan – Kuinka lähellä neuvolan tulee sijaita?

Kuinka lähellä lähipalvelujen tulee sijaita? Kysymys on noussut ilmaan keskustelussa, jossa on puhuttu joidenkin Vantaan pienten neuvoloiden lakkauttamisesta.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti viime viikolla pidetyssä kokouksessaan, että Pähkinärinteen ja Mikkolan neuvolat lakkautetaan 1. maaliskuuta alkaen.

Raskaana olevat sekä vauva- ja lapsiperheet saavat jatkossakin lakisääteiset palvelunsa, nyt vain eri paikasta. Pähkinärinteestä on suunnattava jatkossa Myyrmäkeen tai Martinlaaksoon, Mikkolasta puolestaan Korsoon.

Jo aiemmin on päätetty, että Rajakylän neuvolan toiminta siirretään Hakunilan neuvolan yhteyteen.

Muutos on osa laajempaa palvelujen keskittämistä. Tulevaisuudessa Vantaan suunnitelmissa on keskittää lapsiperheiden palvelut niin sanottuihin laajoihin perhekeskuksiin Myyrmäen suuralueelle, Tikkurilaan, Koivukylään ja Hakunilaan. Näiden rinnalla toimisi jatkossakin muutamia pienempiä neuvoloita.

Ajatuksena on, että perhekeskuksista löytyisivät niin perinteiset neuvolapalvelut kuin erityispalveluja lapsiperheiden psykologeista, fysio- ja puheterapiaan.

Kaupunginhallitus jätti tällä viikolla pöytäkirjalausuman, jossa se edellytti, että ennen neuvolaverkon muutoksia käsittelyyn tuodaan perhekeskusmalli.

Keskittäminen tarkoittaa tietysti sitä, että joillakin neuvolamatkat pitenevät. Samalla saa kuitenkin tarpeen tulleen palveluja laajemmin saman katon alta.

Totta on myös, että kaupunki säästää vuokra- ja siivouskuluissa, yhteensä 134 000 euroa vuodessa, kun Mikkolan ja Pähkinärinteen tiloista luovutaan.

Vantaan nykyisessä taloustilanteessa on kyettävä katsomaan järkevästi nykyistä palveluverkkoa.

Jos keskittäminen tuo selvää säästöä ja matka palvelujen pariin ei ole asiakkaalle ylivoimainen, on neuvoloiden toiminnan siirtäminen suurempiin yksiköihin voi olla perusteltua.