Mielipide: Pientalo-termi ei ole uusi keksintö – samaa sanaa käytettiin myös edellisessä yleiskaavassa

Pientaloalueita koskevat määräykset ovat yksityiskohtaisempia kuin vanhan yleiskaavan, kirjoittaja kertoo. Juha Poutanen

Pientalo-käsite on parempi, koska se kattaa sekä yhden perheen omakotitalot, kahden perheen paritalot että rivitalot, kirjoittaja muistuttaa.

Lukijan areena -palstalla väitettiin, että uudesta yleiskaavasta on poistettu ”omakotitalo”-termi ja korvattu se” pientalo”-termillä. Tämä ei ole totta. Samoja termejä käytettiin vuoden 2007 yleiskaavassa.

Vuoden 2007 yleiskaavamääräyksissä ei puhuttu omakotitaloalueista vaan pientaloalueista. Pientalo-käsite on parempi, koska se kattaa sekä yhden perheen omakotitalot, kahden perheen paritalot että rivitalot.

Kiitän kirjoittajaa sen toteamisesta, että Yleiskaavatoimikunta yrittää lievittää omakotialueilla asuvien huolta laatimalla erillisen suojalausekkeen.

Tämä suojalauseke on uusi innovaatio. Edellinen yleiskaava suojasi vain niitä pientaloalueita, jotka sijaitsivat ”Pientaloalueeksi” nimetyillä yleiskaava-alueilla. Uudessa yleiskaavassa suojataan näiden lisäksi myös sellaisia pientaloalueita, joita on monipuoliseen asumiseen merkityillä alueilla.

Tämä suojalauseke perustuu uuden yleiskaavan logiikkaan. Edellisessä keskustojen ulkopuoliset asuinalueet luokiteltiin varsin tarkasti talotyyppien mukaan neljään ryhmään. Uudessa nämä jakaantuvat vain kahteen ryhmään. Toinen on monipuoliseen asumiseen varatut ”Asuinalueet” (A) ja toinen ”Pientalovaltaiset alueet” (AP).

Monipuolisen asumisen alueet ovat laajoja, joten niihin osuu myös pientaloalueita. Koska haluamme turvata myös näiden pientaloalueiden ominaispiirteiden säilymisen, niille tehtiin yleinen suojalauseke. Sen sisältö vastaa melko tarkkaan ”Pientalovaltaisten alueiden” kaavamääräystä.

Pientaloalueita koskevat määräykset ovat myös selvästi yksityiskohtaisempia kuin vanhan yleiskaavan, joten ne suojaavat kunkin alueen arvokkaita ominaispiirteitä ja rakentamisen tapoja edellistä paremmin.

Lauri Kaira

Yleiskaavatoimikunnan puheenjohtaja (kok.)

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut