Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Aamun rauha ja keskittyminen etätöihin katosivat korviin tunkevaan pärinään – Miksi kovaäänisiä lehtipuhaltimia yhä käytetään?

Kirjoittajat ihmettelevät, onko melun tuottaminen lehtipuhaltimilla välttämätöntä.

Maanantaiaamu, istun etätyössä koneeni äärellä. Läheisen päiväkodin lapset leikkivät pihalla vähän matkan päässä.

Ihana rauha, mutta yhtäkkiä paikalle saapuu puistotyöntekijä, joka pärisyttää lehtipuhallinta minun ja päiväkodin pihan välissä puistoalueella. Vaikka kaikki ikkunat ovat kiinni, korvia viiltävä ja keskittymistä häiritsevä pärinä tunkeutuu sisälle.

Melunhan tiedetään aiheuttavan stressireaktiota ihmiselle. Miten se vaikuttaa päiväkotilasten aamun leikkihetkeen? Itse ainakin stressaannuin ja menetin keskittymiskykyni.

Lehtipuhallin valittiin jo vuonna 2000 vuoden turhakkeeksi. Miksi näitä hirviöitä käytetään aina vaan? Ihminen aiheuttaa melua maailmassa jo ihan liikaa. Emmekö voisi lopettaa tarpeetonta melun tuottamista?

Marjukka Modig

Äänettömiä sähköautojakin keksitty,

miksei äänetöntä lehtienkeruuta?

Lehtipuhaltimet ovat taas panneet parastaan – tuntitolkulla, sietämättömästi, hermoja koetellen.

Eikö lehtien keruulle ole äänettömiä vaihtoehtoja? Onhan lähes äänettömiä sähköautojakin liikkeellä. Ihmistyövoiman käyttökään ei ole poissuljettu eikä kielletty.

Moottorikäyttöiset puhaltimet aiheuttavat sekä meluhaittaa että lisäävät omalta osaltaan päästöjä. Miten siis on ympäristönsuojelun ja ihmisten kuulonsuojelun laita?

Puiden lehdet ovat osa luonnon kiertokulkua, jota ihminen voi järkiperäisesti tukea omalla toiminnallaan.

Eino Kaikkonen Kaivoksela