Mielipide | Katoavatko lähineuvolat? – "Tarvitsemme paikallisia neuvoloita varmistamaan kuntalaisten lähipalvelut"

Perhekeskusmalli on hyvä, mutta tarvitsemme myös paikallisia neuvoloita varmistamaan kuntalaisten lähipalvelut, kirjoittaja toteaa.

Vantaa on kehittämässä perhekeskuksia, joissa moniammatillinen tiimi ottaa perheen huomaansa. Saman katon alla tulee olemaan tarjolla muun muassa erilaisten terapeuttien ja jopa erikoislääkärien palvelua sekä sosiaalitoimen ennalta ehkäisevää perhepalvelua. Erinomainen konsepti!

Nyt kuitenkin samaan aikaan sosiaali- ja terveyslautakunta päätti viime kokouksessaan enemmistön voimin lakkauttaa Pähkinärinteen ja Mikkolan neuvolat. Kyseiset neuvolat sulautetaan isompiin kokonaisuuksiin: Pähkinärinne Myyrmäkeen ja Mikkola Korsoon. Lakkautusta vastustivat vain Kristillisdemokraattien edustajat Vasemmistoliiton esityksestä.

Jo aiemmin on päätetty lakkauttaa (sulauttaa Hakunilan neuvolaan) Rajakylän neuvola. Tässä tapauksessa tosin sosiaali- ja terveyslautakunta ei kannattanut lakkauttamista, mutta päätös muuttui yllättäen kaupunginhallituksen kokouksessa. Eli asiantuntijalautakunnan päätös sivuutettiin.

Rajakylän neuvolan lakkauttamisesta syntyy säästöjä 80 000 euroa koostuen pääosin vuokrakuluista.

Neuvolat ovat merkittäviä lähipalveluyksikköjä, jonne on helppo tulla kävellen, vaunuja tai rattaita työntäen. Vaikka matka isompaan yksikköön ei pitene kuin pari kilometriä, on se joskus ylivoimainen räntäsateessa vaunuja työntäen ja taaperoa kädestä taluttaen. Kaikilla kun ei ole autoa käytössä ja bussit eivät välttämättä kulje aikatauluiltaan tai reiteiltään sopivasti.

Onko siis riski, että tärkeitä lasten terveystarkastuksia jätetään väliin ja huomiotta jää jokin merkittävä kehitysviive tai kasvun poikkeama?

Perhekeskusmalli on hyvä, mutta tarvitsemme myös paikallisia neuvoloita varmistamaan kuntalaisten lähipalvelut.

Tiina Tuomela

lastentautien erikoislääkäri, LKT

kaupunginvaltuutettu, sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen (kd.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut