Mielipide | Uuden rakentaminen ja luonnon kunnioittaminen eivät sulje toisiaan pois

Uskon, että on mahdollista rakentaa kestävää kaupunkiympäristöä ja samalla huomioida luonnon monimuotoisuus, kirjoittaja toteaa.

Lähes 40 prosenttia Suomessa kulutettavasta energiasta käytetään Rakennusteollisuuden mukaan rakennuksissa ja yli kolmannes Suomen päästöistä aiheutuu niistä. Yhä useampi toimija huomioi kiinteistöjensä ympäristövaikutukset koko niiden elinkaaren aikana, ja hyvä niin. Kun iso yritys rakentaa kiinteistönsä energiatehokkaiksi, vaihtaa käyttämään vain uusiutuvaa energiaa tai ottaa talteen kiinteistöjen hukkalämmön, hiilijalanjälki pienenee merkittävästi.

Ilmastonmuutos on kuitenkin muutakin kuin päästöjä. Jos lämpenemistä ei saada Suomenkin tavoitteiden mukaisesti rajattua 1,5 asteeseen, ilmastopaneeli IPCC:n mukaan lajien sukupuutto kiihtyy merkittävästi. Se uhkaa ruuantuotantoa ja ekosysteemin toimivuutta.

Uskon, että on mahdollista rakentaa kestävää kaupunkiympäristöä ja samalla huomioida luonnon monimuotoisuus. Ne eivät ole toisilleen vastakkaisia asioita. Kestävän kaupunkiympäristön rakentaminen edellyttää tietoa ja taitoa, huolellista suunnittelua ja konkreettisia kokeiluja.

Kaupallisilla toimijoilla on oma roolinsa siinä, millaista ympäristöä Suomeen rakennetaan. Siksi rakensimme Vapaalaan pilottihankkeena myymälän, joka on paitsi rakennuksena energiatehokas, tuo kokemuksia siitä, miten tontilla ja kiinteistön käytössä huomioidaan luonto.

Ennen rakentamista tontilla tehtiin ekologiaselvitys. Sen ohjaamana myymälän ympäristöön on jätetty tilaa linnunpöntöille, metsäniitylle ja lahopuuaidalle, jotta niiden asukkaat viihtyvät yhä samalla seudulla.

Keräämällä käytännön kokemuksia löydämme parhaat tavat, joilla kaupunkiympäristöä rakennetaan luonnon monimuotoisuutta kunnioittaen. Ekologisten arvojen säilyttäminen tarkoittaa niin suurten kuin pientenkin asioiden huomioimista, aina päästöjen vähentämisestä ekosysteemin pienimpien eliöiden huomioimiseen.

Virpi Kaikkonen

kiinteistö- ja kehitysjohtaja, Lidl Suomi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut