Mielipide: Neuvoloiden lakkauttaminen on ollut kumma näytelmä

Neuvoloiden lakkauttamiseen liittyy monta vaihetta, kertoo kirjoittaja mielipidekirjoituksessaan. Johanna Erjonsalo

Miksi juuri lapsiperheiden palvelut ovat nyt päättäjien enemmistön hampaissa, kirjoittaja kysyy.

Vantaan Sanomat uutisoi Pähkinärinteen ja Mikkolan neuvoloiden lakkauttamisesta. Uutiseen oli valitettavasti pujahtanut epätarkkuuksia, joiden takia koko kuva päätöksenteosta ei avaudu.

Kuntalaisten on tärkeä tietää, ketkä ovat vastuussa, kun heille kuuluvia palveluitaan supistetaan ja leikataan – vaikka se usein tapahtuukin niiden parantamisen nimissä.

Neuvoloiden sulkeminen on liitetty uusien perhekeskusten perustamiseen.

Keskuksia ei vastusta kukaan. Niillä voi silti olla useita toimipisteitä. Tällöin pienissä neuvoloissa ei tarvitse panna lappua luukulle.

Esitin sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksessa 9. marraskuuta, että neuvolapäätös jätetään pöydälle, koska lautakunta ei ollut käynyt mitään aiempaa keskustelua aiheesta. Esitystä kannattivat vain vihreät ja kristillisdemokraatit, joten hävisimme tämän äänestyksen.

Koska pöydällepano ei onnistunut, esitin että neuvoloita ei lakkauteta. Tukea tuli enää kristillisdemokraateilta.

Lakkautuspäätös on outo siksikin, että se ei sisälly valtuustoryhmien budjettisopuun tai kaupungin talousarvioon.

Neuvoloiden ympärillä on nähty toinenkin kummallinen näytelmä.

Elokuun 18. päivä sote-virkamiehet esittivät lautakunnalle, että Rajakylän neuvola Itä-Vantaalla suljetaan.

Esitykseni päätöksen hylkäämisestä voitti äänin 9-4. Enemmistössä olivat Vasemmistoliiton lisäksi SDP, vihreät ja kristillisdemokraatit. Vain kokoomus oli tässä vaiheessa virkamiesten takana.

Jo seuraavalla viikolla kaupunginjohtaja Ritva Viljanen (sd.) kuitenkin käytti asiassa otto-oikeuttaan ja vei lautakunnan päätöksen muutettavaksi kaupunginhallitukseen.

Matkan varrella demarien ja vihreiden mieli oli muuttunut. Kaupunginhallituksessa he jo kannattivat neuvolan lakkauttamista. Vastustajia löytyi enää Vasemmistoliitosta ja kristillisdemokraateista.

Vantaalaiset voivat kohtuudella odottaa, että poliitikoilla on joku linja, jota he noudattavat, kun päätetään kuntalaisten palveluista heidän rahoillaan.

Miksi juuri lapsiperheiden palvelut ovat nyt päättäjien enemmistön hampaissa?

Antero Eerola

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän pj.

sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut