Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Neuvoloiden lakkauttaminen on huonoa virkamiesvalmistelua

En ota kirjoituksessani kantaa siihen, missä neuvoloiden tai perhekeskusten pitäisi sijaita, mutta otan kantaa virkamiesvalmisteluun, kirjoittaja toteaa.

Kuntalaisille – ja jopa kaupunginhallituksen jäsenille – tuli yllätyksenä sosiaali- ja terveyslautakunnan marraskuinen päätös Pähkinärinteen ja Mikkolan neuvoloiden lakkauttamisesta 1. maaliskuuta 2021 ja niiden toimintojen yhdistämisestä muihin neuvoloihin.

Lakkauttamisia perusteltiin uudella perhekeskusmallilla, josta samasta paikasta saa paremmat palvelut. En ota kirjoituksessani kantaa siihen, missä neuvoloiden tai perhekeskusten pitäisi sijaita, mutta otan kantaa virkamiesvalmisteluun.

Virkamiehet esittivät kesäkuussa sosiaali- ja terveyslautakunnalle Rajakylän neuvolan lakkauttamista. Lautakunta päätti elokuussa olla lakkauttamatta neuvolaa. Päätöksen jälkeen kaupunginjohtaja päätti käyttää otto-oikeuttaan lautakunnan päätökseen ja toi kaupunginhallitukselle syyskuussa esityksen neuvolan lakkauttamisesta.

Kaupunginhallitus päättikin lakkauttaa neuvolan. Jo silloin SDP paheksui sitä, että päätettäväksi tuodaan yksi palveluverkon kohde, kun palveluverkkoa pitäisi tarkastella kokonaisuutena. SDP:n kaupunginhallitusryhmä jätti asiasta pöytäkirjalausuman, jossa korosti, että muutostilanteissa pitää katsoa koko palveluverkkoa, ei yksittäisiä toimipisteitä.

Lakkauttamiset eivät jääneetkään tähän, sillä marraskuussa lautakunnan päätettäväksi tuotiin kahden uuden neuvolan, Pähkinärinteen ja Mikkolan lakkauttaminen, jotka lautakunta päättikin lakkauttaa. Kaupunginhallitus keskusteli lautakunnan päätöksestä pitkään ja päätyi yhteiseen pöytäkirjalausumaan, jossa edellytetään, että ”ennen neuvolaverkon muutosten toimeenpanoa sosiaali – ja terveyslautakuntaan tuodaan suunnitelma tulevan perhekeskusmallin palveluverkosta, aikataulusta ja tarvittavista toimenpiteistä”.

On vaikea uskoa, etteikö virkamiehillä olisi jo Rajakylän neuvolaa käsiteltäessä ollut tiedossaan, että seuraavaksi he tuovat käsittelyyn Mikkolan ja Pähkinärinteen neuvoloiden lakkauttamisen. Tai jos ei ollut, niin suunnittelu on ollut hyvin puutteellista.

Lisäksi virkamiesvalmistelua olisi pitänyt ohjata valtuuston kaksi vuotta sitten hyväksymä kaupunkitasoinen palveluverkkosuunnitelma, jossa nyt lakkautetut neuvolat ovat mukana. Valtuuston hyväksymä asiakirja on ohitettu tai unohdettu.

Hyvä ja laadukas valmistelu luo luottamusta. Poliittiset päättäjät kykenevät vaikeisiinkin päätöksiin, kunhan valmistelutyö on tehty huolellisesti, perusteellisesti ja avoimesti. Sitä toivon virkamiehiltämme.

Ulla Kaukola

kaupunginvaltuutettu (sd.)

kaupunginhallituksen jäsen