Mielipide: Vammaisten ihmisten palvelut pitää laittaa kuntoon Vantaalla

Me vammaiset ihmiset tarvitsemme oikeat palvelut oikeaan aikaan, kirjoittaja muistuttaa.

Kunnan palveluiden toimivuus vaikuttaa erityisen paljon meidän vammaisten ihmisten ja läheistemme arkeen.

Me vammaiset ihmiset tarvitsemme oikeat palvelut oikeaan aikaan. On tehtävä lakia kunnioittavia, yksilöllisiä ja pääasiassa pysyviä päätöksiä, joissa ajatellaan asiakkaan etua.

Palveluista ja niiden hakutavoista tulee tiedottaa hyvin. Vantaan on palkattava asiantuntevia palveluohjaajia.

Vantaan omia sekä osto- ja palvelusetelipalveluita pitää valvoa nykyistä paremmin. Jos epäkohtia esiintyy, niin korjaustoimiin on ryhdyttävä niin pian kuin mahdollista.

Koska väestö ikääntyy vauhdilla, tarvitaan lisää esteettömiä asuntoja. Vammaisuus ei katoa, kun täyttää 65. Oikeus vammaispalveluihin on iästä riippumatonta.

YK:n vammaissopimuksen mukaan vammaisella ihmisellä tulee olla oikeus päättää itse missä, miten ja kenen kanssa hän asuu. Vantaan tulee muistaa, että vammaisten ihmisten pakkomuutot ovat kiellettyjä.

Vammaisten lasten ja nuorten on voitava käydä lähikoulua ja heidän on saatava tarvitsemansa tuki opinnoissaan. Ryhmät eivät saa olla liian suuria. Kouluissa tulee olla riittävästi henkilökuntaa, kuten koulunkäynninohjaajia. Tarvitaan paitsi yleisopetusta, myös pienryhmä- ja erityisopetusta.

Työtoiminnan epäkohdat tulee korjata, Työtoimintaan osallistumisesta saatavan työosuusrahan on ylitettävä osallistumiskustannukset.

Vantaalle on hyvä perustaa esteettömyys- ja vammaisasiamiesten virat. Lisäksi on syytä ottaa käyttöön anonyymi rekrytointi, yhdenvertaisuusvaikutusten arviointi ja etsivä vammaistyö sekä laajentaa osallistavan budjetoinnin käyttöä. Kaupungin tilojen on oltava esteettömiä.

On ekologisesti, taloudellisesti ja inhimillisesti järkevää panostaa joukkoliikenteen esteettömyyteen, vähäpäästöisyyteen ja kohtuuhintaisuuteen. Hyvä teiden kunnossapito parantaa esteettömyyttä, rohkaisee kuntalaisia liikkumaan sekä ehkäisee kolareita ja kaatumisia.

Vantaan valtuuston kokousten verkkolähetykset tulee tekstittää. Se hyödyttää muun muassa huonokuuloisia, kuuroja ja maahanmuuttajataustaisia. Vammaisneuvostolle on myönnettävä läsnäolo- ja puheoikeus valtuuston ja lautakuntien kokouksissa.

Ensi kevään kuntavaalit ovat tärkeät, koska ei ole samantekevää, keitä valtuustossa ja lautakunnissa istuu. Rohkaisenkin kaikkia vähemmistöihin kuuluvia, kuten vammaisia ja heidän läheisiään, lähtemään ehdolle kuntavaaleissa.

Valtuustossa olisi hyvä olla mahdollisimman monen eri ikä- ja väestöryhmän edustajia eri puolilta kaupunkia.

Elina Nykyri vammaisaktivisti

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut