Pääkirjoitus Terveydenhuollon resurssit ovat koetuksella – jäljitystyöhön tarvitaan lisää työvoimaa

Kulunut vuosi on ollut haastava terveydenhuollon työntekijöille.

Jo entuudestaan hoitaja- ja lääkäripulan kanssa paikoin paininut Vantaa on vaikean tilanteen edessä, kun käsiparit eivät tahdo riittää. Töitä tehdään aamusta iltaan ja myös viikonloppuisin.

Jos ja kun koronavirustartunnat lisääntyvät, tarvitaan lisää henkilökuntaa muun muassa aikaa vievään jäljitystyöhön.

Terveydenhuollon henkilöstöä voi jossain määrin liikutella tehtävästä toiseen. Esimerkiksi keväällä kaupungin muissa toiminnossa työskentelevää henkilökuntaa siirtyi tilapäisesti toisiin tehtäviin.

Tuolloin kerroimme muun muassa kirjastotyöntekijästä, joka siirtyi työskentelemään koronaterveysasemalle Martinlaaksoon.

Henkilökunta tekee parhaansa, mutta vaikeassa tilanteessa ovat myös hoitoa tarvitsevat vantaalaiset.

Terveysasemien puhelinpalveluun joutuu jonottamaan ja yhteydenotot koronapuhelimeen sekä koronabottiin ovat voimakkaassa kasvussa.

Kaiken huipuksi influenssarokotukset ovat suuren kysynnän vuoksi paikoin loppuneet. Uusia aikoja ei enää anneta ja osalle jo ajan varanneille ei riitäkään rokotusta.

Osa riskiryhmiin kuuluvista jää nyt ilman rokotusta. Toimitukseen yhteyttä ottanut lukija kertoi, kuinka hänen yli 80-vuotiaat vanhempansa eivät nyt rokotusta saa, sillä rokotusajat peruttiin.

Ei ihme, että monia turhauttaa.

Elämme parhaillaan toisintoa keväästä. Tuolloin esimerkiksi kiireettömistä lääkäriajoista tingittiin, jotta pystyttiin hoitamaan kiireelliset potilaat, tekemään koronatestejä ja jäljittämään altistuneita.

Lievät vaivat voivat odotellessa muuttua pahemmiksi. Kun koronapandemia jossain vaiheessa hellittää, ei hoidon tarve poistu, eikä helpotusta ole heti näkyvissä. Silloin on ruvettava purkamaan muita hoitojonoja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut