Kirjoittaja korostaa, että lastensuojeluilmoitusten määrä voi tulla väärä kuva, jos ilmoitusten laatu ja oikeellisuus jäävät selvittämättä.
Vantaan Sanomissa oli uutinen lastensuojeluilmoitusten määristä. Vantaalla joka 10. lapsi on ilmoituksen kohteena (VS 18.11.).
Vuonna 2008 voimaan tullut lastensuojelulaki perustuu huolimetodiin ja varhaiseen puuttumiseen. Laki toi mukanaan matalan kynnyksen ilmoitusjärjestelmän, jonka seurauksena lastensuojeluilmoitusten ja huostaanottojen määrä on kasvanut rajusti. Tutkimuksilla voisi haluttaessa helposti saada lastensuojeluilmoituksista lukujen lisäksi myös muutakin tietoa.
Lainmuutoksen myötä monille ammattiryhmille tuli velvollisuus tehdä lastensuojeluilmoitus, vaikka työntekijät eivät itse näkisi sen tekemistä tarpeellisena.
Työntekijällä ilmoitusta tehdessään voi olla oletus, että lastensuojelu ryhtyy auttamaan lasta ja perhettä. Peruspalveluiden työntekijöillä voi olla vääriä käsityksiä lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden tehtävistä. Yhteistyön puutteet voivat lisätä ilmoitusten määriä.
Lastensuojelun tehtävä on osoittaa lastensuojeluilmoituksilla, että perheen tilanne on huolestuttanut ulkopuolisia ja että lastensuojelun puuttuminen on ollut oikeutettua. Jos perustason työntekijä neuvottelee lastensuojelutyöntekijän kanssa asiakkaastaan, lastensuojelu voi pyytää lastensuojeluilmoituksen tai koko yhteydenotto voidaan tulkita lastensuojeluilmoitukseksi. Ei ole tutkittu, kuinka suuri osa ilmoituksista on tilattuja tai pyydettyjä. Osaa ei olisi koskaan tehty, ellei lastensuojelu olisi ilmaissut haluavansa sellaisen.
Jos lopulta huostaanottoa käsitellään hallinto-oikeudessa, lastensuojelutyötekijät yleensä mainitsevat tehtyjen lastensuojeluilmoitusten määrän. Määrälle annettu merkitys voi olla täysin väärä, jos ilmoitusten laatu ja oikeellisuus jäävät selvittämättä.
Lapsen tilanteen asianmukaisessa selvityksessä pitäisi eritellä, mistä on kussakin ilmoituksessa on kyse ja kuka on ilmoituksen tehnyt. Lastensuojelutyöntekijät voivat myös pyrkiä luomaan pelkistä lastensuojeluilmoituksista huostaanottohakemukseen ”tosiseikkoja” huostaanoton perusteeksi.
Lastensuojeluilmoituksen voi tehdä kuka tahansa nimettömänä ja kiusaamistarkoituksessa. Pelkkä ”epäily” riittää lastensuojeluilmoituksen tekoon. Asiakirjamerkintä jää elämään jopa tulevaksi 120 vuodeksi. Miten paljon lastensuojeluilmoitukset kertovat perheistä ja miten paljon ilmoittajista?
Lastensuojelu ei ole oikea paikka pienille huolille. Selvittely voidaan tehdä muu muassa neuvolassa, perheneuvolassa tai koulukuraattorin luona.
Lastensuojeluilmoitusten purkaminen tuntuu vievän kohtuuttomasti lastensuojelun resursseja ja resurssipula on jatkuva valitus.
Lastensuojelun resurssit pitäisi käyttää ensisijaisesti avaintehtävien – kuten viime aikoina esillä olleiden nuorten vaikean väkivaltaisuuden, rikollisuuden ja päihdeongelmien – tehokkaaseen estämiseen ja hoitoon.
Sulevi