Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Hiekkaharjun vanhan vesitornin rakenne ei mahdollista säilyttämistä – "Vastaavarakenteinen torni romahti viitisen vuotta sitten"

Vaikka torni onkin näkyvä maamerkki ja sillä on maisemallista arvoa, on se valitettavasti rakenteeltaan sellainen, että sen kunnostaminen ei kannata, kirjoittaja kertoo.

Jiri Mäntysalo nosti esiin kysymyksen, miksi Hiekkaharjun vanha vesitorni pitäisi purkaa.

HSY:n vuosina 2013–2014 tekemässä kartoituksessa Hiekkaharjun vesitornin kunto todettiin heikoksi eikä se pysty turvaamaan Itä-Vantaan alueen vedenjakelua. Vedenjakelun varmistamisen vaihtoehdoiksi nousivat vanhan tornin saneeraaminen tai uuden tornin rakentaminen.

Elementtirakenteisen vanhan tornin saneeraus osoittautui erittäin haastavaksi eikä ole teknis-taloudellisesti järkevää. Arvioituaan selvitysten pohjalta eri vaihtoehtoja HSY:n hallitus totesi uuden tornin rakentamisen olevan vaihtoehdoista paras.

Vaikka torni onkin näkyvä maamerkki ja sillä on maisemallista arvoa, on se valitettavasti rakenteeltaan sellainen, että sen kunnostaminen ei kannata. Torni pitäisi saneerata täysin myös siinä tapauksessa, että se otettaisiin toiseen käyttöön.

Hiekkaharjun vanhan vesitornin betonielementtirakenteet ovat 1970-luvun niin sanotulla jännemenetelmällä toteutettuja. Ne ovat osoittautuneet haastaviksi niin kuntotarkkailun kuin saneerauksenkin osalta. Vastaavarakenteinen torni romahti viitisen vuotta sitten Jyväskylässä. Teemme vesitorniemme kuntokartoituksia säännöllisesti ja Hiekkaharjun vesitorni on ollut erityisseurannassa jo vuosia.

Vantaan kaupunki on myöntänyt vanhan tornin purkuluvan joulukuussa 2018. Purkulupaa varten teetettiin rakennushistoriallinen selvitys sekä alustavat suunnitelmat purkamisjärjestelyistä.

Vanhan vesitornin purkaminen on haasteellinen tehtävä ja se käynnistyy, kun uusi vesitorni on otettu käyttöön. Arvion mukaan purku käynnistyy maaliskuussa 2021 kestäen noin vuoden.

Purku tullaan tekemään huomioiden sen sijainti rakennusten ja teiden läheisyydessä. Vantaan kaupunki päättää purettavan vesitornin tontin käytöstä. HSY:n vuokrasopimus kaupungin kanssa päättyy tornin purun jälkeen.

Lisätietoa vanhan tornin purusta löytyy verkosta hsy.fi/vanhavesitorni

Tommi Fred

vesihuollon toimialajohtaja

HSY