Mielipide: Kuntarajat vaikuttavat avun saapumiseen

Pelastuspuolen tehtävissä, kuten tulipaloissa ja onnettomuuksissa, lähimmät tarkoituksenmukaiset yksiköt kuntarajoista huolimatta lähetetään tehtävälle, kirjoittaja muistuttaa.

Vantaan Sanomissa oli artikkeli siitä, kuinka Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen yksiköt eivät ohjeajoissa onnettomuuspaikoille Tikkurilan ja Myyrmäen alueilla. Tarkoitus onkin perustaa uusia kahden palomiehen miehittämiä kärkiyksiköitä eri paikkoihin.

Helsingin ja Vantaan rajalla kuntaraja on pitkään määrännyt, mistä ensihoitoyksiköt hälytetään. Varsinkin aiempina vuosina Helsingin puolella Ala-Tikkurilan ja Suutarilan alueille nopeimmat ensihoitoyksiköt kiireellisiin tehtäviin olivat Vantaan puolella. Näitä ei kuitenkaan käytännössä ole käytetty naapuriapuna vaan ambulanssi otettiin kauempaa oman kunnan alueella.

Pelastuspuolen tehtävissä, kuten tulipaloissa ja onnettomuuksissa asia on ollut toisin, lähimmät tarkoituksenmukaiset yksiköt kuntarajoista huolimatta lähetetään tehtävälle.

Toisaalta esimerkiksi Vantaan Länsimäen alueella tilanne on ollut toisinpäin, alue tavoitetaan yleensä nopeimmin Helsingin Mellunkylän pelastusasemalta.

Artikkelissa oli esillä Vantaan Myyrmäen alue, jota ei ohjeajassa tavoiteta Vantaankosken paloasemalta. Asiaan on tulossa parannus, kun Myyrmäkeen perustetaan kärkiyksikkö. Jutussa ei mainittu, että Helsingin puolelle Konalaan avattiin uusi pelastusasema jokin aika sitten. Asemalla on kärkiyksikkö ja ambulanssi. Tarkoitus ensisijaisesti parantaa Länsi-Helsingin valmiutta, mutta tuolta on lyhyt matka myös Myyrmäkeen.

Yksiköt ovat työllistettyjä monesti jo oman kunnan keikoissa, mutta kun lausetta: ”minuuttikin on ratkaiseva” on vuosikausia kansalaisille hoettu, niin toivoisi, että se varmuudella olisi johtava periaate sairaanhoitopiireissä, missä ensihoitoyksiköiden käytöstä linjataan.

Mikko Rantanen

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut