Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Frisbeegolfin suosio kasvaa – Vantaalle mahtuisi monta uutta rataa

Esimerkiksi tulevan Elmon urheilupuiston viereen Asolaan sopisi upeasti 18-väyläinen rata, kirjoittaja ehdottaa.

Vantaa ja vantaalaiset ovat heränneet lajin kasvaneeseen suosioon, ratojen ruuhkaisuuteen sekä ylläpitoon.

Lea Palo otti (VS 21.11) syystä kantaa Malminiityn frisbeegolfradan mutaisuuteen ja heikkoon kunnossapitoon. Tämän toki ovat lajin aktiiviharrastajat huomanneet, ja siitä kaupungin kunnossapitoa hätistelleet.

Lajihan ei ole vaan kesälaji. Kerran saimme vaivalla sinne pyydettyä kaupungilta yhden hakekuorman, joka tosin oli meidän itse kottikärryllä ja lapioilla leviteltävä. Alue on maapohjansa takia haastava, mutta pienin toimin parannettavissa oikeilta kohdilta.

Frisbeegolf on Vantaalla laji, jonka piirissä toimivat eri yksiköt, ovathan vastuunjaot kunnossa?

Hakunilan osallistamishankkeessa frisbeegolfrata vei selvän äänestysvoiton. 9-väyläiseen rataan on sen mukaan budjetoitu 30 000 euroa. Enemmän väyliä, vähemmän ruuhkia.

Kysymys kuuluu: Saadaanko rahasummalle se vastine, joka sille tulisi saada? Saamieni tietojen mukaan ympäri maata on tuolla Hakunilan hankkeeseen budjetoidulla rahasummalla rakennettu täysimittainen eli 18-väyläinen rata. Miksi siis vantaalaisten tulisi maksaa puolikkaasta sama summa? Variston rata maksoi saamieni tietojen huomattavasti enemmän, onko näin ja miksi?

Isossa kuvassa Vantaa tarvitsisi muutaman 18-väyläisen radan lisää, sillä Varistossa on Vantaan ainoa. Simonkylän koulun lähiemetsään mahtuu 9-väyläinen, jonka kilpailukäytössä voi yhdistää suosittuun Malminiityn rataan. Tästä olen palauttanut kunnan 5. suosituimman kuntalaisaloitteen.

Myös tulevan Elmon urheilupuiston viereen Asolaan, seurakuntayhtymän omistamaan metsään, sopisi upeasti 18-väyläinen rata, mieluiten toki toteutettuna niin, ettei alueen käyttäjien tarvitsisi väistellä toisiaan.

Se olisi kenties urheilupuistokokonaisuuden halvin elementti ja murusia verrattuna jo 35 miljoonaan euroon nousseeseen uimahallihankkeeseen tai mihinkään urheilupuiston muuhun laji-investointiin.

Suomessa toimii ainakin kaksi ratojen suunnitteluun ja toteutukseen keskittynyttä yritystä, jotka ovat toteuttaneet jo jopa sadoittain kiiteltyjä ratoja, ne on saatava tarjouksineen mukaan.

Otetaanhan muuten tähän suunnittelu- ja toteutusprosessiin mukaan myös meidät sidosryhmät, joilla kuitenkin asiaan tietotaitoa löytyy?

Kävijämäärämittaukset vaikkapa Tuusulasta kertovat, että toisella 18-väyläisellä radalla kiertää kuukaudessa jopa yli 10 000 pelaajaa – tämä siis kunnassa, jossa väkeä on murto-osa Vantaaseen verrattuna.

Frisbeegolf oli Suomen olympiakomitean lajikyselyssä 11. suosituin laji miesten keskuudessa - eikä ratojen ruuhkaa ajoittain katselleena kasvu näytä laantuvan sillä myös naiset, seniorit ja perheet ovat löytämässä lajin pariin.

Perustelut kehittämistoimiin ovat vankat, joten nyt ei enää riitä se että “kirjataan asia liikuntapaikkaohjelmaan” - jälleen kerran. Nyt tarvitaan vain positiivisia päätöksiä.

Juha Järä

Varaltuutettu(ps.),

Hakunila-Tikkurila-Aviapolis-kehittämistoimikunnan jäsen