Pääkirjoitus Uudenlaisia jouluperinteitä

Joulunaikaa vietetään nyt tyystin toisella tavalla kuin aiemmin. Koronavirusrajoitukset vaikuttavat myös Vantaan seitsemän seurakunnan toimintaan.

Moni niin sanottu tapakristitty hakeutuu kirkon toiminnan pariin nimenomaan joulun alla, ehkä laulamalla kauneimpia joululauluja, käymällä joulukonsertissa kirkossa tai osallistumalla jouluaaton tai joulunpyhien messuun.

Nyt täytyy nauttia tutuista perinteistä uudella tavalla.

Joulukuun tapahtumat pidetään seurakunnissa minimissä ja monet tilaisuudet, esimerkiksi osa adventinajan jumalanpalveluksista, striimataan verkkoon.

Rajoitukset ovat voimassa 20. joulukuuta asti. Tämän jälkeen nähdään, missä määrin esimerkiksi jouluaaton tilaisuuksia on mahdollista toteuttaa.

Jouluisten tapahtumien lisäksi rajoitukset näkyvät kirkollisissa toimituksissa. Häihin ja ristiäisiin saa osallistua enintään kymmenen henkilöä, hautajaisiin ja muistotilaisuuksiin vain lähimmät omaiset.

Kirkosta eroaminen on viime vuosina kiihtynyt etenkin pääkaupunkiseudulla. Viime vuoden lopulla Vantaalla kirkkoon kuului 54 prosenttia asukkaista, reilut 126 000 vantaalaista. Määrä on laskeva, sillä esimerkiksi vuonna 2000 kirkkoon kuului 77 prosenttia vantaalaisista.

Samalla uskonnollisiin yhdyskuntiin kuuluvien määrä kasvaa. Kun vuonna 2000 uskonnollisiin yhdyskuntiin kuului 20 prosenttia vantaalaisista, oli määrä vuonna 2019 jo 41 prosenttia.

Tästä huolimatta etenkin seurakuntien tekemää auttavaa työtä arvostetaan. Hyvä esimerkki Vantaalla ovat suositut Vantaan kaupungin kanssa yhdessä toteutetut yhteisöruokailut, jotka kokoavat paikalliset ihmiset kirjaimellisesti yhteisen aterian ääreen.

Koronaviruksen värittämänä vuonna kirkon tekemä työ korostuu entisestään.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut