Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Ensihoitoyksiköitä hälytetään tarvittaessa yli kuntarajojen

Iso osa ensihoitotehtävistä hoituu yhdellä ensihoitoyksiköllä ja muutaman minuutin tavoittamisviiveen ero siinä, tuleeko yksikkö ”omalta” vai ”naapurin” alueelta ei ole potilaan hoidon kannalta merkittävä, kirjoittaja muistuttaa.

Mikko Rantanen ihmettelee kirjoituksessaan ensihoitoyksikön hälyttämistä Helsingin ja Vantaan raja-alueilla.

Ensihoitoyksiköitä hälytetään myös kuntarajan yli tarvittaessa, toisin kuin kirjoituksessa annetaan ymmärtää.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on jaettu seitsemään ensihoidon järjestämisalueeseen (Helsinki, Jorvi, Peijas, Hyvinkää, Porvoo, Lohja ja Länsi-Uusimaa). Jokaiselle alueelle on määritetty ensivaste- ja ensihoitoyksiköiden hälytysvasteet erilaisiin tilanteisiin, joita hätäkeskus noudattaa.

Hätäkeskuslaitoksen ERICA tietojärjestelmä laskee käytettävissä olevien yksiköiden tavoittamisviiveet, ja ehdottaa automaattisesti lähintä ja tarkoituksenmukaisinta yksikköä tai useampaa hälytettäväksi tehtävän luonteen (esimerkiksi äkkielottomuus, mahakipu, onnettomuus, mielenterveysongelma) ja kiireellisyyden perusteella.

Hälytysvaste on joissain tapauksissa kompromissi saavutettavan hyödyn ja toisaalta yksiköiden ylikäytön välillä.

Iso osa ensihoitotehtävistä hoituu yhdellä ensihoitoyksiköllä ja muutaman minuutin tavoittamisviiveen ero siinä, tuleeko yksikkö ”omalta” vai ”naapurin” alueelta ei ole potilaan hoidon kannalta merkittävä.

Hätätilanteissa (esimerkiksi sydänpysähdys) hälytetään kunta- tai aluerajoista mitenkään riippumatta lähin ensivasteyksikkö (EVY), joka voi olla ensihoidon tai pelastustoimen yksikkö. Eli mikä tahansa hoidon aloittamiseen kykenevä yksikkö, joka tavoittaa potilaan mahdollisimman nopeasti.

Tämän lisäksi hälytetään myös muita tarvittavia ensihoitoyksiköitä, jotka pyritään ottamaan tapahtuma-alueen ensihoidon valmiudesta. Näin pyritään ylläpitämään valmiutta myös muille samanaikaisille ensihoitotehtäville, joita etenkin pääkaupunkiseudulla on jatkuvasti.

Ensivasteyksiköiden käyttäminen on jokapäiväistä rutiinia ja toimii yhtäläisesti kaikkialla sairaanhoitopiirin alueella.

Juhana Hallikainen

Ensihoidon vastuulääkäri

HUS Akuutti Ensihoito, Peijaksen alue