Mielipide: Vantaan omaishoitajien hoitopalkkiota on nostettava sote-uudistuksessa

On todella outoa, että laki antaa kunnille mahdollisuuden asettaa omaishoitajat eriarvoiseen asemaan, kirjoittaja ihmettelee.

Vantaalla omaishoitajat saavat vähemmän palkkiota raskaasta ja vastuullisesta työstään kuin Espoossa tai Helsingissä.

Tällainen menettely ei ole millään tavalla perusteltua, mutta laki antaa tähän mahdollisuuden. Laki määrää minimipalkkion tason, mutta kunnat päättävät palkkion todellisen tason.

On todella outoa, että laki antaa kunnille mahdollisuuden asettaa omaishoitajat eriarvoiseen asemaan. Tämä ei koske vain palkkion määrää, vaan myös palkkioluokkia. Vantaalla ei esimerkiksi ole Espoon ja Helsingin tapaan ylintä palkkioluokkaa, jossa palkkio on noin 1 700 euroa kuukaudessa. Myös tuen saannin kriteerit vaihtelevat kunnasta kuntaan.

Kun kaikkea nykyään mitataan euroilla, niin kaikkien on hyvä tiedostaa se, että omaishoitajien lakko pakottaisi kunnat nostamaan veroprosenttia noin yhdellä yksiköllä. Vantaalla nykyinen kuntavero 19 prosenttia nousisi tasolle 20 prosenttia. Se on liki 50 miljoonaa euroa ja siihen ei ole laskettu kuin taloudellinen vaikutus.

Jos olen oikein ymmärtänyt, niin sote-uudistuksen päätarkoitus on saattaa kansalaiset yhdenvertaiseen asemaan. Nyt hallituksella ja eduskunnalla on näytön paikka, jotta uskottavuus säilyy.

Omaishoitajien palkkioiden määrää on nostettava ja palkkioluokat sekä palkkion saannin kriteerit on yhtenäistettävä koko maassa.

Juha Malmi ekonomi, KTM yrittäjä kaupunginvaltuutettu (kd.)

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut