Mielipide | Onko Vantaan ratikan ympäristövaikutuksia tutkittu lainkaan?

M ikä on totuus ilmastovaikutuksesta ratikan infran rakentamisessa , kirjoittaja kysyy.

Vantaan ratikkaa on hehkutettu jo vuosia unelmaisilla havainnekuvilla ja muhkeilla tulevaisuuden matkustajamäärillä sekä ympäristöystävällisyydellä. Mutta mikä on totuus ilmastovaikutuksesta ratikan infran rakentamisessa?

Juuri valmistuneen perusteelliselta vaikuttavan uusien nopeiden valtakunnallisten raideyhteyksien ilmastovaikutuksien tulokset eivät liputa raiteitten puolesta. Helsinki-Tampere-radan ympäristövaikutukset kompensoituisivat tutkimuksen mukaan 299 vuodessa ja kevyemmänkin vaihtoehdon ilmastovaikutuksien kompensoitumiseen kuluisi vajaat 200 vuotta.

Tulevaisuuden liikenneratkaisuja mietittäessä ei taida olla vakavasti mietitty muun muassa sähköautojen akkujen kehitystä, joka on japanilaisen autovalmistajan mukaan totta jo lähivuosina. Akkujen kapasiteetit tuplaantuvat ja latausajat lyhenevät merkittävästi. Samanlaisia vihjauksia on tullut myös Euroopan suunnalta.

Eli kaiken yllä esitetyn perusteella Vantaallakin olisi viisainta investoida koulujen ja päiväkotien korjausvelan lyhentämiseen ja kehittää nykyisten asvalttiväylien liikennettä sujuvammaksi.

Saattaa olla myös niin, että valtiotasollakin herätään raideyhteyksien tarpeettoman kehittämisen sijasta nykyisen tieverkon kehittämiseen. Onhan faktaa, että tasaisesti sujuva liikenne on ilmastonkin kannalta parempi kuin tempoileva ja jopa pysähtelevä.

Miksi tehdä massiivisia ja jäykkiä rakenteita, joiden ilmastovaikutus on positiivinen vasta jopa satojen vuosien päästä kun ilmaston kannalta pitäisi toimia nopeasti.

Kvesku

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut