Mielipide: Onko Vantaan ratikan ympäristövaikutuksia tutkittu lainkaan?

Vantaan olisi viisainta kehittää nykyisten asvalttiväylien liikennettä sujuvammaksi, kirjoittaja ehdottaa. Arkisto/Leena Koivisto

M ikä on totuus ilmastovaikutuksesta ratikan infran rakentamisessa , kirjoittaja kysyy.

Vantaan ratikkaa on hehkutettu jo vuosia unelmaisilla havainnekuvilla ja muhkeilla tulevaisuuden matkustajamäärillä sekä ympäristöystävällisyydellä. Mutta mikä on totuus ilmastovaikutuksesta ratikan infran rakentamisessa?

Juuri valmistuneen perusteelliselta vaikuttavan uusien nopeiden valtakunnallisten raideyhteyksien ilmastovaikutuksien tulokset eivät liputa raiteitten puolesta. Helsinki-Tampere-radan ympäristövaikutukset kompensoituisivat tutkimuksen mukaan 299 vuodessa ja kevyemmänkin vaihtoehdon ilmastovaikutuksien kompensoitumiseen kuluisi vajaat 200 vuotta.

Tulevaisuuden liikenneratkaisuja mietittäessä ei taida olla vakavasti mietitty muun muassa sähköautojen akkujen kehitystä, joka on japanilaisen autovalmistajan mukaan totta jo lähivuosina. Akkujen kapasiteetit tuplaantuvat ja latausajat lyhenevät merkittävästi. Samanlaisia vihjauksia on tullut myös Euroopan suunnalta.

Eli kaiken yllä esitetyn perusteella Vantaallakin olisi viisainta investoida koulujen ja päiväkotien korjausvelan lyhentämiseen ja kehittää nykyisten asvalttiväylien liikennettä sujuvammaksi.

Saattaa olla myös niin, että valtiotasollakin herätään raideyhteyksien tarpeettoman kehittämisen sijasta nykyisen tieverkon kehittämiseen. Onhan faktaa, että tasaisesti sujuva liikenne on ilmastonkin kannalta parempi kuin tempoileva ja jopa pysähtelevä.

Miksi tehdä massiivisia ja jäykkiä rakenteita, joiden ilmastovaikutus on positiivinen vasta jopa satojen vuosien päästä kun ilmaston kannalta pitäisi toimia nopeasti.

Kvesku

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut