Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Vain osa päättäjistä halusi purkaa Hevoshaan koulun

Mielestämme ei ollut järkevää pakata Hakunilan maahanmuuttajataustaisia lapsia yhteen kouluun, kuten sittemmin tapahtui, kirjoittajat toteavat.

Heikki Tidenberg kirjoitti, kuinka tuntuu pahalta katsoa puhtaan Hevoshaan koulun purkamista.

Niin meistäkin. Kun Tidenberg kirjoittaa, että ”viranhaltijat ja poliittiset päättäjät päättivät lakkauttaa koulun”, tulee lausetta kuitenkin tarkentaa: ”osa poliittisista päättäjistä päätti lakkauttaa”.

Nimittäin kun enemmistö valtuustosta (kok., sd., kd., r.) halusi lakkauttaa Hevoshaan ja Tuomelan koulun vuonna 2013, vähemmistö (vihr., ps. ja vasemmisto pääosin) vastusti koulujen lakkauttamista.

Meidän vastustajien mielestä lakkautuksia olisi pitänyt miettiä tarkemmin. Hevoshaan koulu ei ensinnäkään ollut elinkaarensa loppupäässä (jonka piti olla yksi valintakriteeri) ja toisekseen sitä ei pitänyt lakkauttaa Hakunilan segregaatioriskien takia. Hevoshaan koulu oli valtakunnallisesti palkittu hyvin kotouttavasta toiminnastaan.

Mielestämme ei myöskään ollut järkevää pakata Hakunilan maahanmuuttajataustaisia lapsia yhteen kouluun, kuten sittemmin tapahtui.

Matkan varrella olemme moneen kertaan koettaneet pelastaa Hevoshaan ja Tuomelan koulua. On tehty valtuustokysymyksiä ja -aloitteita koulujen tai edes rakennusten säilyttämiseksi kaupungin toiminnassa. On esitetty kouluille muuta käyttöä. On vaadittu virkakuntaa ylläpitämään rakennusten lämmitystä ja ilmastointia, jotta niitä voisi hyödyntää johonkin.

Miksi niin ei tehtykään, on hyvä kysymys.

Koulujen lakkautusta perusteltiin myös laskevilla oppilasennusteilla. Kysyimme, mitä tehdään, jos ennusteet osoittautuvat vääriksi ja lapsia tuleekin lisää sitten kun koulu on purettu. Meille vastattiin: Sitten rakennetaan uusi koulu.

Lasten määrä kasvoi Hakunilassa jo ennen Hevoshaan koulun purkamista. Koulu päätyi purettavaksi, koska sitä ei ollutkaan lämmitetty, ilmastoitu eikä siivottu sen ollessa tyhjänä vuosia.

Jos joidenkin kädet lakkautuspäätöksissä tahriutuivat, ei kuitenkaan kaikkien.

Vaula Norrena kaupunginvaltuutettu (vihr.) opetusltk:n jäsen 2013 Jari Jääskeläinen kaupunginvaltuutettu (vas.) opetuslk:n jäsen 2013