Pääkirjoitus Luhtitalot tulivat pientaloalueille jäädäkseen – monen mielestä ne eivät alueille sovi

Luhtitalot, eli pienet kerrostalot, ovat kuin varkain nousseet osaksi vantaalaisia pientaloalueita.

Tyypillisesti rakentaminen menee niin, että isohkolta omakotitontilta puretaan vanha omakotitalo. Tilalle rakennetaan esimerkiksi kaksikerroksinen luhtitalo, jossa on useita pienehköjä asuntoja.

Monia pientaloasukkaita kehitys kiukuttaa. Vaikka rakentaminen on täysin luvallista ja kaavan mukaista, sotii se joidenkin mielestä pientaloalueiden perimmäistä ideaa vastaan. Kuten Hiekkaharjun omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Robert Kullström jutussamme toteaa, ”ihminen joka muuttaa pientaloalueelle, tekee sen osittain siitä syystä, että saa vähän etäisyyttä muihin ja oman asumisen rauhan”.

Kaupungille ilmiö tuli jonkinlaisena yllätyksenä. Nyt rakentamista yritetään suitsia sillä, että poikkeamia esimerkiksi pysäköintipaikkojen määrässä ei juurikaan tehdä.

Luhtitalot ovat kuitenkin tulleet jäädäkseen. Niitä rakennetaan Vantaalle, koska asemakaava sen mahdollistaa. Asunnoissa itsessään ei toki ole mitään pahaa. Kyse on ennen kaikkea siitä, onko pienkerrostalojen paikka omakotialueella.

Uudessa yleiskaavassa pienkerrostalojen rakentamista ei suitsita, vaan pientaloalueille saa jatkossakin rakentaa enintään kolmekerroksisia taloja.

Kaupunki kasvaa ja täydennysrakentaminen tuo Vantaan asuinrakentamiseen tiiviyttä. Pientaloalueet tarjoavat vaihtoehdon heille, joilla on kaipuu hieman väljempää asumiseen ja edes jonkinlaiseen omaan rauhaan.

Vantaalta löytyy laajoja pientaloalueita, joissa on mahdollista asua pientalossa hyvien kulkuyhteyksien varrella. Kaupungin houkuttelevuuden näkökulmasta näiden alueiden viihtyisyydestä on syytä pitää huolta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut