Mielipide: Luhtitalojen kasvava määrä omakotialueilla oli yllätys myös päättäjille – Rakennusfimat tuntuvat aina olevan askeleen edellä

Kirjoittajan mukaan luhtitalojen rakentaminen vanhoille omakotialueille on ongelma, jonka suitsimiseksi varmin keino olisi omakotialueiden vanhojen asemakaavojen päivittäminen. Kuvituskuva. Arkisto/Laura Heino

Vanhojen omakotialueiden keskelle luhtitalot eivät pääsääntöisesti sovi mitenkään, kirjoittaja toteaa.

Luhtitalojen lisääntyvä rakentuminen omakotialueille yllätti kaupunkisuunnittelun (VS 30.12.), mutta myös meidät päättäjät totaalisesti.

Rakennusfirmat ovat kekseliäitä hyödyntämään markkinoita ja kysyntää ja tuntuvat aina olevan askeleen edellä. Kaikkea, missä voidaan säästää ja voittoa lisätä, käytetään hyödyksi. Sitä on ollut aika ajoin raskasta seurata.

Pelkästään pieniä asuntoja sisältäessään rakennukset houkuttelevat lyhytaikaiseen vuokraukseen ja myös ammattimaiseen majoitustoimintaan, mikä aiheuttaa ympäristössään häiriötä.

Vanhojen omakotialueiden keskelle luhtitalot eivät pääsääntöisesti sovi mitenkään. Kapeilla kyläteillä liikenteen lisääntyminen kohtuuttomasti on jo ongelma saati esteettisesti ympäristöön sopimaton rakentaminen.

Asukkaiden tyytymättömyys vallitsevaan tilanteeseen on ymmärrettävää.

Olemme rakennuslupajaostossa yrittäneet käsittelyymme saapuneiden valitusten kautta ongelmaan puuttua heikoin tuloksin. Vanhoilla omakotialueilla, joilla on asemakaava, vaikkakin vanhentunut ja liian väljä, eivät tämän tyyppiset rakennushankkeet tule käsittelyyn muuta kuin valituksien kautta.

Tässä vaiheessa rakennusluvan epääminen ei enää tahdo onnistua oikeudessakaan jos hanke on asemakaavan mukainen. Laki suojaa omistajaa ja rakentajat ovat tämän porsaanreiän havainneet ja myös käyttävät sitä hyväkseen.

Uuteen yleiskaavaehdotukseen lisättiin määräyksiä, joilla pyritään selkeyttämään täydennys- ja uudisrakentamista olemassa olevilla omakotialueilla ja edellytetään vaalimaan ympäristön arvokkaita ominaispiirteitä sekä rakentamisen tapoja. Asemakaavoitettuja pientaloalueita täydentävät ja uudistavat suunnitelmat tulee laatia riittävän suurina kokonaisuuksina. Näillä voidaan osaltaan pyrkiä estämään vanhoille omakotialueille sopimattomien luhtitalojen rakentamista.

Kaikki käytettävissä olevat keinot käytetään, mutta varminta olisi saada omakotialueiden vanhoja asemakaavoja päivitettyä uudelleen. Näin ongelmaan voitaisiin puuttua todella tehokkaasti. Tämä oli myös vastaus aiemmin asiasta tekemääni valtuustoaloitteeseen.

Tarja Eklund, kaupunginvaltuutettu, kaupunkisuunnittelulautakunnan SDP-ryhmän pj., rakennuslupajaoston vpj.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut