Mielipide | Asumistukea hakevien pitää pystyä karsimaan omia menojaan – Jos ei ole varaa maksaa vuokraa, ei ole varaa myöskään viinaan ja tupakkaan

Tuet on tarkoitettu lähtökohtaisesti tilapäiseen apuun ja tukemiseen, ei uuteen elämäntapaan, tuella elämiseen, kirjoittaja toteaa.

Uskomatonta, vaan ei yllättävää, kun sain lukea Vantaan Sanomista (VS 23.12.) kuinka paljon maksetaan asumistukia. Korona on tietenkin tuonut oman lisänsä, mutta kyllä asumistukia on maksettu paljon ennen koronaakin ja näin tulee jatkumaankin.

Onko Kelalla resursseja käydä läpi riittävän hyvin ja luotettavasti asumistukien hakijoiden taustoja ja nykytilannetta? Kaikkihan lähtee siitä perusajatuksesta, että omat kulutustottumukset tulee käydä kriittisesti läpi ja turhat kulut on karsittava. Jos ei ole varaa maksaa vuokraansa, niin silloin ei ole varaa myöskään tupakkaan, alkoholijuomiin eikä muuhunkaan sellaiseen mikä ei ole välttämätöntä ja mihin kuluu hyvin nopeasti tuo asumistuen määrä.

Tuet on tarkoitettu lähtökohtaisesti tilapäiseen apuun ja tukemiseen, ei uuteen elämäntapaan, tuella elämiseen. Paljonhan on toki opiskelijoita ja avuntarvitsijoita, mutta kyllä sinne joukkoon mahtuu monenlaista pyytäjää. Vuokranantajissakin ahneita riittää ja ahneus lisääntyy samassa suhteessa kuin tukien antaminen.

Myös vuokralaisilla vaatimuksia riittää, mutta oma yrittäminen ei ole aina sitä mitä pitäisi. Ei ole pakko saada niitä uusimpia asuntoja parhailta paikoilta palvelujen keskeltä, jos ei oma talous riitä vuokranmaksuun.

Omillaan toimeentuleva voi paikkansa valita. Omistusasujillakin oma taloudellinen tilanne määrittelee hyvin pitkälle, mistä ja minkälaisen asunnon ostaa.

Välittäminen ei ole pelkästään tukien antamista kuukaudesta ja vuodesta toiseen, vaan vaatimuksia ja ehtoja pitää olla myös tuen saajan omalle yrittämiselle. Se, jos mikä, on sitä oikeanlaista kannustamista niin asukkaalle kuin koko yhteiskunnalle.

Autettavia riittää ja pyytäjiä vielä enemmän. Heitä joille on kunnia-asia sinnitellä omillaan ja jotka ovat karsineet kaikki turhat kulut ja jopa osan lääkkeistäkin, ei nykyinen elämänmeno kannusta vaan päinvastoin.

Olisi aika puhua kovien vuokrien sijaan välillä kulutustottumuksista, jotka monestikin ovat osasyynä tukien hakemiseen.

Euronvartija

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut