Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Onko Vantaa niin varakas, että sillä on varaa purkaa Hevoshaan koulurakennus?

Miksi oli parempi pitää koulu vuosikausia tyhjillään sen sijaan, että sitä olisi käytetty edes johonkin ja pidetty lämpimänä, jotta sen olisi voinut ottaa uudestaan koulukäyttöön, kirjoittaja kysyy.

Hevoshaan koulun purkaminen on yksi eniten kiukkua ja surua aiheuttavista päätöksistä, mitä Vantaalla on tehty pitkään aikaan. Sitä vastustivat hakunilalaiset ja vastustavat edelleen. Yhä vain sosiaalisessa mediassa käydään ajoittain keskustelua siitä, että miksi koulu piti sulkea.

Koulu on asukkaille yksi tärkeimmistä kaupungin tuottamista palveluista. Me maksamme veroja siitä, että lapsillemme on hyviä kouluja lähellä. Ja kaikesta huolimatta kaupunki päätti purkaa koulun.

Surullista politiikassa on se, että poliitikkojen ja virkamiesten on niin vaikea myöntää tehneensä vääriä päätöksiä. Miksi koulun sulkemis- ja purkamispäätöstä ei voinut tarkastella uudestaan? Miksi oli parempi pitää koulu vuosikausia tyhjillään sen sijaan, että sitä olisi käytetty edes johonkin ja pidetty lämpimänä, jotta sen olisi voinut ottaa uudestaan koulukäyttöön?

Nyt Vantaa purkaa koulua, jossa ei ollut sisäilmaongelmia. Kävin koulua 1990-luvulla ja minulla on siitä vain positiivista sanottavaa. Se oli hyvä koulu, loistavalla sijainnilla luonnon ja urheilumahdollisuuksien vieressä.

Jo 1990-luvulla Hevoshaan koulun luokat olivat täynnä. Siksi koulua myös laajennettiin. Sen jälkeen Vantaan väkiluku on kasvanut tasaisesti. Nopeimmin kasvavia ikäryhmiä ovat 25–44-vuotiaat sekä 75 vuotta täyttäneet. Ei ole uutinen, että 25–44-vuotiaiden keskuudessa on lapsiperheitä.

Myös Vantaan suunnitelmat Hakunilalle ovat muuttuneet: nyt suunnitellaan valtavasti täydennysrakentamista. Kaupungin omien visioiden mukaan asukasluku voisi vuoteen 2030 mennessä kasvaa 4 000 asukkaalla. Mihin kouluihin laitetaan lapset?

Jo nyt Hakunilan alueella lasten määrä on lisääntynyt, kun Hevoshaan koulun hiekkakentälle piti rakentaa iso päiväkoti. Lapsilla on tapana kasvaa ja pian heidät pitäisi laittaa koulun.

Kaupungin suunnalta viesti tuntuu olevan se, että jos lisää oppilaspaikkoja tarvitaan, rakennetaan uusi koulu. Onko Vantaan kaupunki niin varakas, että kannattaa ensin purkaa toimiva ja puhdas rakennus ja rakentaa uusi tilalle? Kuulostaa järjettömältä rahan ja resurssien haaskaukselta.

Kompensoivatko Hevoshaan koulun sulkemisesta tulleet säästöt uuden koulun rakentamisen kustannuksia? Rohkenen epäillä. Ja jälleen kerran, mitä järkeä on ollut sulkea koulu, kun sitä taas kohta tarvitaan?

Hevoshaan koulun tapauksessa usko asukkaita palvelevaan kuntapolitiikkaan on murentunut aika tavalla. Säästöpäätökset olivat lyhytnäköiset ja ristiriidassa kaupungin omien Hakunilaa koskevien suunnitelmien kanssa. Asukkaita ei kuultu, vaikka vastustus oli todella voimakasta. Ja vuosien mittaan päätöksessä ei tultu tuumaakaan taaksepäin.

Anteeksi, mutta me kaikki maksamme veroja Vantaalle. Miksi meidän rahojamme haaskataan näin järjettömällä tavalla?

Hevoshaan entinen koululainen