Pääkirjoitus: Pitkä matka normaaliin

Mia Lindström

Mia Lindström

Vantaalla aloitettiin koronarokotteiden antaminen tällä viikolla. Ensivaiheessa rokotteen saavat muun Suomen tapaan terveydenhuollossa työskentelevät. Vantaalla etulinjassa ovat ne esimerkiksi työntekijät, jotka hoitavat koronapotilaita.

Kuka saa rokotteen, milloin ja missä? Mistä tiedän, oikeuttaako minun perussairauteni koronarokotteen saamiseen?

Koronarokotteeseen liittyy voimakas tiedon tarve. Turvaisihan rokotteen saaminen paluun kohti normaalimpaa arkea, sillä eriasteisissa poikkeusoloissa on eletty pian vuoden verran.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen arvioi jutussamme, että joukkorokotukset voisivat alkaa helmikuun puolella. Tuolloin olisi tarkoitus rokottaa ikäihmisiä.

Voi kuitenkin hyvin mennä pitkään, ennen kuin niin sanotut tavalliset ihmiset, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, on rokotettu. Suomeen ei olla vielä saatu kovin suuria määriä rokotteita ja yksi rokotteista, Astra-Zenegan rokote, odottaa vielä myyntilupaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL arvioi aiemmin tällä viikolla, että on todennäköistä, että koronarokotukset jatkuvat koko vuoden ajan.

Kesään mennessä on kenties saatu rokotettua suuri osa terveydenhuollon henkilöstöstä, riskiryhmiin kuuluvista ja yli 70-vuotiaista.

Pääkaupunkiseudun niin sanottu koronanyrkki, eli koronakoordinaatioryhmä päätti tällä viikolla, että joulukuun puolella voimaan tulleet tiukat rajoitukset ja suositukset ovat voimassa tammikuun loppuun asti.

Rajoituksia on syytä edelleen tunnollisesti noudattaa ja hakeutua matalalla kynnyksellä koronatestiin. Näin voimme edesauttaa sitä, että yhä leviämisvaiheessa oleva koronatilanne ei äidy Vantaalla pahemmaksi ja tilanne pysyy hallinnassa siihen saakka, kun valtaosa vantaalaisista on saatu rokotettua.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut