Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Pääkirjoitus Tuovatko pakolliset opinnot avun pudokkaille?

Ensi elokuussa alkava uusi kouluvuosi tuo monelle perheelle hyviä uutisia ja toisaalta uudenlaista pohdittavaa. Toisen asteen opinnot muuttuvat nuorille velvoittaviksi, eli käytännössä pakollisiksi. Koulua ei voi jättää kesken, eikä nuori voi erota koulusta huoltajan ilmoituksella.

Yksi konkreettinen muutos näkyy vanhempien lompakossa. Jatkossa oppimateriaalit ovat maksuttomia, mikä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi lukion hintavia oppikirjoja tai kannettavaa tietokonetta ei tarvitse ostaa itse.

Kuluista vastaa Vantaan kaupunki, jolle muutos tuo arvion mukaan kahden miljoonan euron lisäkulut.

Muutoksen tarkoitus ei tietenkään ole vanhempien rahojen säästyminen, vaan kaikkien nuorten saaminen opintojen piiriin ja ennen kaikkea opintojen loppuun saattaminen.

Tämä on pitkään ollut haasteena muun muassa ammattiopinnoissa. Esimerkiksi vuonna 2019 peräti 17 prosenttia opiskelijoista keskeytti opintonsa ammattiopisto Variassa.

Osa lopettaa opinnot siksi, että ala ei tunnu omalta ja hakeutuu muualle opiskelemaan. Haasteena ovatkin ne nuoret, jotka vain ”katoavat”. He eivät saavu kouluun, eikä heihin tunnu saavan yhteyttä.

Vantaalla tilanne on yleisesti ottaen hyvä, sillä valtaosa nuorista pääsee jo nyt opintojen syrjään kiinni ja vain kymmenkunta nuorta on vailla opiskelupaikkaa.

Ja jos vaikkapa lukiopaikka ei irtoa, eivätkä ammattiopinnot motivoi, voi uutta intoa opiskeluun hakea valmistavasta koulutuksesta tai kymppiluokalta.

Koulupudokkaista pitäisi ottaa koppia, mutta mikä on se porkkana, jolla ”kadonneet” nuoret saadaan takaisin koulunpenkille?

Aika näyttää, saako laajennettu oppivelvollisuus aikaan sen, että nuoret saavat opintonsa suoritettua loppuun asti aiempaa paremmin.