Mielipide | Pieni palkka ajaa hakemaan asumistukea ja menemään ruokajonoon – "Omat tulot eivät riitä asumiseen eivätkä mihinkään ylimääräiseen"

Purkamalla kannustinloukut ja tekemällä työnteko kannattavaksi yhä useammalla on mahdollisuus pärjätä omillaan, kirjoittaja muistuttaa.

Nimimerkki Euronvartija ottaa railakkaasti kantaa asumistukea saavien kulutuskäyttäytymiseen. En puutu siihen, mihin kukin käyttää rahansa, mutta mielestäni palkkaköyhyyteen pitää puuttua.

Yhä useampi työssäkäyvä elää palkkaköyhyydessä. Tällä tarkoitetaan sitä, etteivät omat tulot riitä asumiseen eivätkä etenkään mihinkään ylimääräiseen. Yhä useampi joutuu turvautumaan asumistukeen ja ruokajonon tarjoamaan apuun. Tämä kehityssuunta on ajanut siihen, ettei asumistuki ole enää tilapäinen tuki, kuten Euronvartija ojentaa, vaan se on välttämätön paha.

Omat kulutustottumukset on toki käytävä tarkasti läpi, mutta pidän hämmentävänä ajattelutapaa, ettei jollekin ryhmälle kuulu mitään hyvää. Eivät harrastukset, ei lomailu tai vaikka se, että voi käydä joskus ravintolassa syömässä.

Jokainen ihminen tarvitsee elämäänsä huvittelua ja mukavia hetkiä.

Purkamalla kannustinloukut ja tekemällä työnteko kannattavaksi yhä useammalla on mahdollisuus pärjätä omillaan. Porkkana on paras kannustin, ei keppi ja syyllistäminen.

Välittäminen on sitä, että pidämme huolen heikoimmassa asemassa olevista ja Covid19 on tehnyt tästä entistä tärkeämpää. Tämän lisäksi yhteiskunnan tasa-arvoisen kehittymisen kannalta ja segregaation välttämiseksi on myös tärkeää, että asukkailla on mahdollisuus valita sekä asuinpaikka että tarpeita vastaava asunto elämätilanteen mukaan.

Anu Hall Kivistö

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut