Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Mielipide | Koululakkautusten kustannukset nousevat korkeiksi – "Käytännössä omaisuutta hukattiin ja uusi koulu maksaa parikymmentä miljoonaa euroa"

Asettaako Vantaa hintavan betoniarkkitehtuurin terveyden edelle, eli on varaa rakentaa uusia terveitä kouluja lähes puolet vähemmän, kirjoittaja kysyy.

Pääkirjoituksen mukaan koululakkautukset ovat nousseet Hevoshaan koulurakennuksen tuhoamisen myötä keskusteluun.

Vuonna 2013 päätöksissä rakennusten sisäilmaongelmia ja korjauskelpoisuutta ei huomioitu, puhumattakaan väestönkasvusta tai kokonaistaloudesta.

Molemmat lakkautetut koulut olivat varsin terveitä rakennuksia, mikä osoittautui harvinaiseksi, kun kattava tutkimus vihdoin saatiin. Pyyntööni saada kaikkien koulujen kuntoraportit sanottiin suoraan että ette saa, ainakaan ajoissa (ennen päätöksentekoa).

Myös kokonaistaloudellinen tarkastelu jäi tekemättä eri vaihtoehdoille. Tuomelan halpojen oppilaspaikkojen sijaan hankittiin kalliimpia. Ja vielä vuonna 2016 Hevoshaan eri vaihtoehtojen kustannusten vertailua eivät suuret puolueet halunneet ollenkaan kuulla. Aloitteemme kustannusvertailusta eri vaihtoehdoille kaatui 29. elokuuta 2016 valtuustossa.

Käytännössä omaisuutta hukattiin, ja uusi koulu maksaa parikymmentä miljoonaa euroa.

Nyt käsissämme on sekä idässä että lännessä merkittävän ja sietämättömän riskin kouluja ja päiväkoteja, joissa lasten ja työntekijöiden terveyshaittaa tulisi vähentää viipymättä. Kunnolla korjaamisen esteenä on Tilakeskuksen mukaan väistötilojen puute.

Palveluverkon kunto on iso haaste, varsinkin, kun koulurakentamisessa pidetään kiinni kalliista betonirakentamisesta. Asettaako Vantaa hintavan betoniarkkitehtuurin terveyden edelle, eli on varaa rakentaa uusia terveitä kouluja lähes puolet vähemmän?

Samaan aikaan oppilasmäärä on kasvanut paljon reippaammin kuin viranhaltijat arvioivat 2013.

Uusi kouluverkkoselvitys aloitetaan tänä vuonna. Kuullaanko asukkaita, tarkastellaanko kokonaistaloutta, ehkäistäänkö segregaatiota, panostetaanko pienten koulumatkojen turvallisuuteen, hyödynnetäänkö koulujen vetovoima, arvioidaanko realistinen väestönkasvu ja huomioidaanko sisäilmaongelmat?

Nyt nämä samat asukkaita vaivanneet kysymykset ovat jälleen ajankohtaisia. Kannattaisiko päätöksenteossa ottaa huomioon myös lapset?

Sirpa Siru Kauppinen

Ympäristötekniikan M.Sc.

Valtuuston II varapuheenjohtaja

(vihr.)