Mielipide | Uusi yleiskaava tuo pelkoa ja epävarmuutta pientaloasukkaille – "Alkupaukku pientaloalueiden tuhoamiselle"

Rakennetaanko Vantaata asukkaita varten vai ihan muista lähtökohdista, kirjoittajat ihmettelevät.

Kaupunginvaltuustoon on tulossa käsittelyyn lähiaikoina uusi yleiskaava, joka toteutuessaan muuttaa pientaloalueet asumisen seka-alueiksi.

Kaavaesityksessä varsinaisten kehittämisalueiden aluekeskusten ulkopuolelta on otettu mukaan suuria pientaloalueita isolla pensselillä. Pitkällä tähtäimellä se merkitsee pientalojen korvautumista kerrostaloilla.

Vantaalla asuu pientaloissa kaikkiaan yli satatuhatta ihmistä. He ovat tositarkoituksella valinneet halutun asumismuodon ja sen mukaisen asuinympäristön ja sitoutuneet ylläpitämään sekä talokantaa että koko asuinympäristöä – ja myös maksaneet siitä.

Jos uusi yleiskaava toteutuu, se merkitsee pientaloasukkaille pitkäaikaista pelkoa ja epävarmuutta ja vaikuttaa rakennuskannan kunnossapitoon, myyntimahdollisuuksiin ja kiinteistöveroon.

Lue myös: Vantaan pientaloalueille nousi satakunta luhtitaloa ennen kuin virkamiehet havahtuivat – "Onhan se surullista, ettemme me huomanneet ongelmaa"

Jotkut virkamiehet ja poliitikot haaveilevat vapaasta toimintakentästä eri rakennushankkeille ja heidän unelmansa on tehdä mitä eriskummallisempia asuinympäristöämme koskevia ratkaisuja väljän kaavamerkinnän antamilla valtuuksilla.

Ylisuuret kasvuodotukset ja kerrostalohuuma tiivistämisen keinona ovat leimaavia yleiskaavasuunnitelmalle.

Asukkaille tieto muutoksista on ollut hankalasti löydettävissä ja tulkittavissa satasivuisissa kaavatyön taustamuistioissa ja karttamerkinnöissä. Ehdotukseen on ollut mahdollisuus tutustua vasta viime aikoina eikä mahdollisuutta todelliseen vuorovaikutukseen ole ollut.

Lokakuussa perustamamme Facebook-ryhmä Vantaan pientaloasukkaat on lyhyessä ajassa saanut lähes 1000 asiasta kiinnostunutta jäsentä. Myös syksyllä tehty ja kaupungille jätetty kuntalaisaloite sai nopeasti noin 500 allekirjoitusta.

Useiden omakotiyhdistysten ja asukasverkostojen yhteistyössä tekemä kirje on syksyllä lähetetty valtuustoryhmille. Niissä on selkeästi tuotu esille tarve kaavaesityksen muuttamiseen.

Jos kaava hyväksytään, on se alkupaukku kiihtyvälle viihtyisien pientaloalueiden tuhoamiselle. Nyt kaavailtu muutos voidaan tältä osin vielä pysäyttää ja palauttaa valmisteluun.

Rakennetaanko Vantaata asukkaita varten vai ihan muista lähtökohdista? Todellinen vuorovaikutus alueen asukkaiden kanssa tuottaisi kaavatyössä paremman lopputuloksen ja soisi asukkaille asumisrauhan.

Facebook-ryhmän Vantaan pientaloasukkaat ylläpitäjät

Rebekka Nylund

Katja Siniketo-Pietilä

Hanna-Maria Tarjamo

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut